Тимошенко продовжить мораторій на продаж землі

П'ятниця, 28 грудня 2007, 09:30

Прем`єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення має бути продовжено доти, доки в країні буде створено ринок землі.

Про це вона заявила 27 грудня в ефірі "1+1", передає УНІАН.

"Ми продовжуватимемо мораторій (на продаж землі), доки ми не зробимо нормальне законодавче забезпечення цього процесу і не побудуємо нормальний ринок", - заявила Тимошенко, підкресливши при цьому, що термін мораторію залежить від того, наскільки швидко парламент зможе прийняти закони, що стосуються формування ринку землі.

"Це залежить від парламенту. Уряд всі законопроекти подасть, і все робитиме, як слід", - підкреслила вона.

"Не можна зняти мораторій на продаж сільськогосподарської землі, коли немає практично жодного необхідного закону, який створює ринок землі. Куди землю робити товаром..? Щоб розкупили, як колись ваучери за, вибачте, безцінь, а потім на вторинному ринку продавали за мільярди? Немає ринку землі, не створений він", - сказала Тимошенко.

"З другого боку, ви маєте рацію, що тіньовий ринок сільськогосподарської землі сьогодні існує, сьогодні землю сільськогосподарського призначення міняють за призначенням і практично продають в тіньовому режимі. Потрібно якнайшвидше приймати всі закони, які формують ринок землі, але землею повинні володіти громадяни України, які живуть і працюють на цій землі", - додала прем’єр.

Вона підкреслила, що на сьогодні всю землю розпайовано, проте держава не регулює відносини власника паю і орендаря.

"Селянин повинен одержувати більше відсотків (за оренду землі), ніж в банку, інакше йому треба землю продати, покласти гроші в банк і одержувати відсотки", - вважає Тимошенко.

Вона переконана, що сьогодні за оренду землі потрібно платити не менше 12% від її реальної вартості. "А у нас сьогодні просто з селян знущаються", - вважає Тимошенко.

Як відомо, президент Віктор Ющенко вважає за необхідне ухвалення протягом першого півріччя 2008 року комплексу законів, що стосуються продажу землі, і переконаний, що необхідно підготувати відповідне законодавство і зняти з 2009 року мораторій на продаж сільгоспземель.

В Україні діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2008 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування