Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенка просять прибрати свою доньку із нацради

П'ятниця, 28 грудня 2007, 16:45

Правління Українського форуму благодійників висловлює стурбованість непрозорістю, закритістю прийнятого рішення щодо формату діяльності Нацради та призначення її керівника.

Про це йдеться у відкритому листі форуму з приводу указу президента про створення Національної ради з питань благодійництва "Зігрій любов'ю дитину", головою якої призначено Віталіну Ющенко.

Автори листа вважають, що у процесі прийняття рішення про Нацраду з питань благодійництва та її керівництво порушено низку морально-етичних принципів як діяльності третього сектору, так і законодавства щодо державних службовців.

Серед таких порушень називаються "відсутність попередніх широких консультацій з громадськими, у тому числі благодійними, організаціями, створення згаданої ради в рамках структури секретаріату президента, а також призначення на посаду керівника, хай навіть на громадських засадах, близького родича президента".

"За світовою традицією, робота двох близьких родичів в одній, навіть комерційній, установі, не кажучи про державну, не є припустима. У випадку призначення Віталіни Ющенко на посаду голови Нацради, очевидною є наявність конфлікту інтересів", - наголошують автори.

На їхню думку, "такі дії, навіть за умови підтримки діяльності Нацради суспільством, викривлюють демократичну перспективу розвитку благодійництва у країні".

"Перші рішення щодо Нацради з питань благодійництва викликають надто багато питань, оскільки суперечать як українським, так і міжнародним, прийнятим Україною, нормам державного управління", - зауважують підписанти.

Український форум благодійників закликає "дати можливість Національній раді, після закінчення формування її складу у визначений термін, самостійно обрати голову та сформувати робочі органи і програму діяльності".

Також автори закликають Нацраду та всю спільноту благодійників формувати стратегії та здійснювати свою щоденну діяльність на засадах фахового підходу, відкритості та правомірності, що сприятиме ефективному розвитку сектору благодійництва в Україні.

"Сподіваємось, що наш лист буде сприйнято як достойну пораду", - зауважили автори, висловивши готовність долучитись до роботи зі створення Національної ради з питань благодійництва "Зігрій любов'ю дитину" і сприяти її ефективній роботі.

Членами Українського форуму благодійників є 16 провідних українських та міжнародних благодійних фондів.

Лист до президента підписали голова правління, виконавчий директор Міжнародного фонду "Відродження" Євген Бистрицький, директор з розвитку програм фонду "Євразія" Михайло Мінаков, виконавчий директор Польсько-української фундації співпраці Святослав Павлюк.

Також свої підписи поставили директор Донецького міського благодійного фонду "Доброта" Яків Рогалін, консультант Фонду Ч. С. Мотта Світлана Супрун та виконавчий директор Українського форуму благодійників Анна Гулевська-Черниш.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування