Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко пропонує Раді нові "правила" закупівель

Четвер, 10 січня 2008, 15:50

Президент Віктор Ющенко пропонує Верховній Раді прийняти нову редакцію закону "Про закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти".

Про це під час брифінгу повідомив перший заступник голови секретаріату – представник президента в Кабінеті міністрів Олександр Шлапак, повідомляє прес-служба президента.

Він підкреслив, що проект нового закону враховує пропозиції усіх зацікавлених сторін, наукових та освітніх установ, міжнародних експертів тощо.

"На підставі цих пропозицій нам довелося написати нову редакцію закону", - сказав Шлапак, оцінивши документ як радикально відмінний порівняно з чинним.

Основою для цього законопроекту стали міжнародні зразки – документи Європейського Союзу та Світової організації торгівлі.

Найбільш суттєві зміни, що пропонуються у проекті, – безоплатне розміщення інформації, що стосується державних закупівель, а також можливість її публікації на державних та недержавних Інтернет-сайтах.

Документом передбачено розширити перелік товарів, робіт та послуг, на які не поширюються норми закону. До цих виключень належать природний газ, предмети соціальної спрямованості, книговидавнича продукція тощо.

Законопроект вносить також значні зміни до статусу Тендерної палати, якими вона позбавляється невластивих їй адміністративних функцій.

"Вона перетворюється виключно в громадську організацію, яка має право надавати висновки, рекомендації щодо чистоти і правильності проведення закупівель", - зазначив Шлапак.

Окрім того, ліквідовується Міжвідомча комісія з питань державних закупівель, яка розглядала скарги від учасників тендерів та надавала дозволи на проведення специфічних торгів, що проводилися з обмеженою конкуренцією учасників, зазначив Шлапак, додавши, що на роботу цієї комісії було найбільше нарікань.

Як відомо, чинна редакція закону "Про закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти" діє від березня 2007 року.

У липні того ж року ситуація з державними закупівлями стала предметом розгляду Ради національної безпеки й оборони, проте рішення РНБО не було реалізовано урядом тодішнього складу повною мірою.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування