Огризко сказав Чорномирдіну, що російська "тональність" наносить шкоду

Четвер, 10 січня 2008, 19:52

Міністерство закордонних справ заявляє, що останнім часом російська сторона намагається штучно загострити мовне питання в Україні та дестабілізувати відносини двох держав.

Про це йдеться у заяві МЗС у відповідь на заяву МЗС Росії щодо дублювання російськомовних фільмів українською мовою.

"Очевидно, така кампанія має на меті дезорієнтувати міжнародну спільноту щодо реального стану справ із забезпеченням прав національних меншин у нашій державі, а також внести елемент нестабільності в міжнаціональні відносини в Україні", - сказано у ній.

МЗС наголошує, що Україна повністю виконує взяті на себе зобов’язання за Європейською хартією регіональних мов та мов меншин, а з боку Ради Європи не надходило зауважень щодо неналежного виконання Україною своїх зобов’язань за цією Хартією.

"Прес-служба МЗС України вкотре звертає увагу на те, що об’єктом Хартії є захист мов, які знаходяться під загрозою зникнення, а не мовних прав національних меншин (в т.ч. російської), які проживають у певних регіонах держави і яким, відповідно до національного законодавства, надано всі можливості для всебічного розвитку", - сказано у заяві.

Таким чином, на думку представників МЗС, рішення Конституційного Суду є логічним завершенням організаційної роботи органів державної влади, пов’язаної з введенням в дію статті 14 закону "Про кінематографію” 1998 року.

"Розвиток кінематографії України та підтримка державної мови є внутрішнім питанням нашої держави. Отже, "стурбованість" МЗС РФ мовною ситуацією в Україні є, щонайменше, некоректною", - вважають в МЗС.

Міністерство наголошує, що у відповідності до статті 150 Конституції України рішення Конституційного Суду є обов’язковими до виконання на території України, остаточними і не можуть бути оскаржені. 

Водночас під час зустрічі з послом Росії в Україні Віктором Чорномирдіним у четвер голова українського МЗС Володимир Огризко звернув увагу, що "тональність останніх заяв російської сторони стосовно історії України, мовної політики та ситуації із забезпеченням прав національних меншин може зашкодити динамічному розвиткові українсько-російських відносин".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування