Ющенко хоче підкорити третину КС "власній волі"

П'ятниця, 11 січня 2008, 13:01

Змінами до закону про Конституційний Суд передбачено призначення президентської квоти суддів КС головою держави "з власної волі".

Про це на брифінгу, коментуючи внесення президентом нової редакції закону про КС, повідомила заступник глави секретаріату президента Марина Ставнійчук.

Вона нагадала, що нинішня редакція закону передбачає погодження кандидатур президентської квоти з прем'єр-міністром та міністром юстиції.

"Це (погодження) не випливає з Конституції України, бо її статтями не встановлено такого порядку", - зауважила Ставнійчук.

"З огляду на це пропонується вдосконалити цю статтю і, привівши її у відповідність до Конституції, надати президенту право самостійно реалізовувати власні повноваження в частині формування третини складу КС", - додала вона.

Крім того, зазначила представник секретаріату, змінами до закону передбачено складання присяги суддями КС на спеціальному урочистому засіданні суду за участі президента, прем'єра та голови ВР.

"Таким чином надалі унеможливиться, на нашу думку, ситуація, яку ми мали впродовж 2005 і 2006 років, коли впродовж майже цілого року судді КС не могли приступити до виконання своїх повноважень і цим фактично блокувалася робота суду", - пояснила Ставнійчук.

Також вона додала, що змінами передбачено, що повноваження суддів мають припинятися органами, які їх призначили.

Ставнійчук повідомила, що президентська квота КС буде сформована найближчим часом, скоріш за все, після оприлюднення послання президента до Верховної Ради:

"Ми думаємо, що це відбудеться одразу після того, як Верховна Рада заслухає послання президента і очікуємо що найближчими днями після цього судді зможуть скласти присягу".

"Можливо, Верховна Рада розгляне як невідкладний закон про внесення змін до закону про КС і будуть всі підстави скласти присягу за новою процедурою", - додала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування