Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна замкнула п’ятірку головних ракетопускачів

П'ятниця, 11 січня 2008, 19:15

Україна посідає п’яте місце у світі за кількістю запущених у космос ракетоносіїв.

Такі дані, за підсумками минулого року, оприлюднило Національне космічне агентство, повідомляє Радіо "Свобода" з посиланням на "Українські новини".

Попереду України в рейтингу запусків – Росія, США, Китай та Франція.

За повідомленням головного космічного підприємства країни – конструкторського бюро "Південне", що в Дніпропетровську, – торік українські фахівці здійснили п’ять пусків ракетоносіїв вітчизняного виробництва.

Зокрема, були здійснені три запуски ракетоносіїв легкого класу "Дніпро", запуск ракетоносія "Зеніт-2М" з космічним апаратом серії "Космос" та ракетоносія "Зеніт-3SL" із арабським супутником зв’язку Thuraya-3 у рамках міжнародного проекту "Морський старт".

Останній пуск був невдалим: ракетоносій вибухнув ще на старті.

Цього року, за даними конструкторського бюро "Південне", мають запустити удвічі більше космічних апаратів – близько десятка: частину – з плавучої платформи "Одіссей" у Тихому океані за проектом "Морський старт", який відновлять вже у січні, а частину – в перебігу проекту "Наземний старт", з Байконуру.

За підсумками минулого року, частка України в рейтингу світових космічних запусків склала майже 7,5 відсотки. Для порівняння – Росія здійснила пусків у 5 разів більше.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування