Україна не має підстав для видачі Гангана

П'ятниця, 11 січня 2008, 19:30

Для екстрадиції російського громадянина, одного з організаторів руху "Марш незгодних" Михайла Гангана на сьогодні підстав немає.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу уповноваженого з прав людини Верховної Ради Ніни Карпачової.

У повідомленні зазначається, що 11 січня представник управління верховного комісара ООН у справах біженців Симона Волькен звернулася до Карпачової з приводу справи Гангана.

Карпачова провела консультації з цього питання з керівниками Генпрокуратури України, Мінюсту України і Держкомітету у справах національностей і релігій.

"За отриманою інформацією, справа Гангана повинна знаходитися у компетенції Мінюсту України, а не Генпрокуратури у зв'язку з тим, що відносно нього набрало силу судове рішення у РФ", - йдеться у повідомленні.

Міністр юстиції Микола Оніщук повідомив, що "сьогодні у міністерства немає підстав для розгляду питання про екстрадицію Гангана, оскільки ніякого офіційного звернення з цього приводу до Мінюсту України від відповідних російських структур не надходило", відзначає прес-служба.

У той же час представники російського опозиційного руху "Другая Россия" висловили сподівання на те, що Ганган, звільнений з-під варти за рішенням Вінницького суду України, не буде виданий Росії.

"Дане рішення суду дає надію, що Михайла Гангана, переслідуваного за політичні переконання й участь в акціях протесту від опозиції, не видадуть Росії", - йдеться у повідомленні "Другой России".

Як відомо, раніше у п'ятницю Апеляційний суд Вінниці ухвалив рішення звільнити з-під варти Гангана, що був затриманий 31 грудня на українській території за запитом російської сторони.

2 січня 2008 року Замостянський райсуд Вінниці дав згоду на арешт Гангана терміном до 40 діб.

Цього тижня російські опозиційні політики і правозахисники закликали владу України не висилати в Росію Гангана.

У зверненні на ім'я президента України було заявлено, що 21-річний Ганган ще в грудні звернувся до УВКБ ООН із проханням надати йому статус біженця в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування