Ющенко з колегою обміняються пам’ятниками

Неділя, 13 січня 2008, 17:27

Президент Віктор Ющенко виступає за добудову гілки залізниці Чоп – Захонь.

"Ми як держава надзвичайно зацікавлені в тому, щоб активізувати українсько-російсько-угорський проект добудови залізниці до міста Захонь і побудови логістичного центру", – підкреслив він під час зустрічі з президентом Угорщини Ласло Шойомом.

Він підкреслив, що цей проект може стати одним із основних в економічних відносинах і мати результатом зростання обсягу транзиту вантажів на 30 млн. тонн на рік.

В контексті перспектив економічної співпраці Ющенко також відзначив необхідність розбудови інфраструктури українсько-угорського кордону, що матиме вплив на потік інвестицій, туристів, а також торговельні відносини.

Під час зустрічі президенти також обмінялися низкою ініціатив гуманітарного характеру. Зокрема, йдеться про вирішення у нинішньому році питання встановлення пам’ятного знака на Верецькому перевалі на честь отримання угорцями Батьківщини. Також українська сторона розраховує на підтримку в питанні встановлення в Будапешті пам’ятного знака жертвам Голодомору в Україні 1932–1933 рр.

Серед інших питань гуманітарної співпраці президенти приділили особливу увагу проблемам освіти, зокрема українській мові в школах із угорської мовою викладання, повідомляє прес-служба українського президента.

Під час зустрічі угорська сторона висловила низку екологічних ініціатив. Шойом запропонував створити транскордонні заповідники в Карпатах та започаткувати проект щодо контролю якості води в р. Тиса тощо.

Крім того, Ющенко та Шойом у Мукачевому взяли участь у ХІІІ обласному фестивалі-конкурсі "Червене вино – 2008". Глави держав переглянули програму конкурсу вина закарпатських виробників.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування