Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За третейськими судами визнали законність

Понеділок, 14 січня 2008, 16:43

Конституційний Суд визнав конституційними функції третейських судів на розгляд спорів у сфері цивільних і господарських правовідносин.

Це випливає з рішення КС, що було оприлюднено у понеділок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

З поданням про конституційність низки положень закону про третейські суди до КС звернувся 51 народний депутат, вказуючи, що положеннями даного закону "фактично закріплюється статус третейських судів, як органів вчинення правосуддя".

У рішенні КС відзначається, що "третейські суди ухвалюють рішення тільки від свого імені, а самі ці рішення є обов'язковими тільки для сторін спору".

"Забезпечення примусового виконання рішення третейських судів перебуває за межами третейського розгляду і є завданням компетентних судів і Державної виконавчої служби", додає КС.

Третейські суди не віднесені до системи судів загальної юрисдикції, але є недержавними незалежними органами захисту майнових і немайнових прав і охорони законних інтересів фізичних і юридичних осіб у сфері цивільних і господарських правовідносин, зазначається у рішенні КС.

КС також відзначає, що третейський розгляд здійснюють постійно діючі третейські суди і третейські суди для вирішення конкретної суперечки.

Таким чином, наголошується у рішенні КС, третейські суди не здійснюють правосуддя, їхнє рішення не є актом правосуддя, а самі вони не входять у систему судів загальної юрисдикції.

У своєму поданні народні депутати також вказували, що повноваження органів третейського самоврядування повинні збігатися з повноваженнями суддівського самоврядування.

КС у своєму рішенні роз'яснює, що третейське самоврядування не є ідентичним суддівському самоврядуванню, оскільки третейські суди не входять у систему судів загальної юрисдикції і вони також не наділені статусом професійних судів.

Третейське самоврядування, як одна з форм суспільного самоврядування, служить самоорганізації третейських судів, у той час як суддівське самоврядування відноситься до системи конституційного ладу держави і є формою самоорганізації професійних суддів.

Як відомо, раніше голова Верховного суду України Василь Онопенко заявив, що вважає за необхідне внести зміни в закон про третейські суди, оскільки вони, за його твердженням, ухвалюють неправосудні рішення.

Говорячи про роботу третейських судів, Онопенко відзначив: "Ми бачимо, що третейські суди виносять рішення абсолютно незаконні".

На його думку, третейські суди ухвалюють рішення, що стосуються прав власності на землю і таким чином, "йде перерозподіл власності в Україні".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...