Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ахметов продає компанію за рекордні гроші

Вівторок, 15 січня 2008, 08:45

Компанія "СКМ" має намір отримати за страхову компанію "АСКА" мільярд гривень.

Міноритарні акціонери "АСКА" вже сповіщені про те, що "СКМ Фінанс", яка керує фінансовими активами Рината Ахметова, продає свій пакет акцій страхувальника, пише газета "Дело".

За законом міноритарі першими мають право викупити акції. Однак навряд чи вони зможуть прийняти пропозицію "СКМ Фінанс".

Понад 73% акцій "АСКА" керівництво "СКМ Фінанс" оцінило у 184,8 мільйона доларів (майже 1 мільярд гривень). Якщо угода відбудеться, то сума продажу "АСКА" буде рекордною за вартістю на страховому ринку України.

Водночас, голова правління страхової компанії "Дженералі Гарант" Юрій Лахно вважає, що "така компанія як "АСКА" може коштувати 80-100 мільйонів доларів, не більше".

"Хоча це й один із провідних страхувальників країни, але останнім часом він не дуже активно розвивається. Крім того, у компанії досить велика частка корпоративних клієнтів", - зазначив він.

Утім, ситуація виглядає інакше, якщо в керівництва "СКМ Фінанс" уже є конкретна домовленість із якимось іноземним інвестором, що готовий викласти такі великі гроші за "АСКА", говориться в статті.

"Якщо попит на компанію високий, то й ціна буде адекватною", - стверджує президент страхової компанії "Провидна" Ірина Сиренко.

Як повідомив один із міноритарних акціонерів "АСКА", претендентами на купівлю цього страховика є: п'ята за величиною у світі і найбільша у Великобританії страхова група Aviva, світовий лідер страхування AIG і ще дві міжнародні групи – АХА і Allianz.

У числі зацікавлених є й російські компанії – "Росгосстрах" і "Страховий Будинок ВСК" (Військово-страхова компанія). Можливо, перша з них приглядається до "АСКА" з подачі керівника своєї української дочки – СК "Провидна" Ірини Сиренко, яка колись очолювала компанію "АСКА-Життя", зазначає видання.

На думку експертів, продаж "АСКА" – це давно визріле рішення. Розмови про те, що страхувальник буде проданий іноземним інвесторам, ведуться вже кілька років. Адже страховий бізнес усе ж таки непрофільний для Рината Ахметова. "В одних руках важко тримати різнопланові активи", - підтверджує Сиренко.

Тому експерти вважають, що Ахметов, швидше за все, продасть і другу свою страхову компанію – "Аска-життя". "Я думаю, що немає сенсу, продаючи ризикового страховика, залишати лайфового", - вважає Лахно.

Компанія "АСКА" входить у двадцятку найбільших у країні за величиною активів: на 1 липня минулого року – 241,1 мільйона гривень, власний капітал – 156,5 мільйона.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування