"Переформатування" шахти Засядька відклали до весни

Вівторок, 15 січня 2008, 13:30

Шахта ім. Засядька залишилася під контролем народного депутата Юхима Звягільского до весни, пише "Дело".

На засіданні урядової комісії з розслідування причин аварії на шахті ім. Засядька в понеділок його учасники так і не змогли визначитися з майбутньою формою управління однієї з найбільших шахт України.

Чи потрібно розривати договір з колективом орендарів шахти ім. Засядька, що знаходиться в державній власності, Кабмін буде вирішувати після комплексної перевірки фінансово-економічного стану шахти.

Ревізія почалася днями і повинна завершитися тільки навесні. До цього часу управління шахтою буде залишатися в руках її почесного президента Звягільского, говориться в статті.

Пропозиція про термінову зміну форми управління шахтою розглядалося урядовою комісією з подачі Держкомітету з промислової безпеки, охорони праці й гірського нагляду.

За словами голови Конфедерації профспілок України Михайла Волинця варіанти два: або шахта ім. Засядька цілковито переходить в управління державою, або виставляється на приватизацію – така вимога Держпромнагляду.

Як стверджують у прес-службі Держпромнагляду, шахта ім. Засядька – єдина орендна шахта в Україні. "Незрозуміло, хто повинен нести відповідальність за наслідки цілої серії аварій. З одного боку власником є держава, а з іншого боку – шахтою керує величезний колектив орендарів", - зазначають у комітеті.

Жорстка позиція Держкомітету зв'язана з відповідальністю за аварії і їхні наслідки, у тому числі матеріальної, котру несе власник підприємства – держава.

Чи буде вигідно після припинення угоди оренди державі взяти дану шахту в управління чи продати інвесторам, у Кабміні не кажуть.

З одного боку, на шахті найбагатші запаси якісного і недешевого коксового вугілля, з іншого боку – прибутковість шахти ім. Засядька після всіх внесених змін істотно знизиться.

До трагедій 4 шахтні лави добували в середньому 8,5 тис. т вугілля за добу. На засіданні в понеділок було прийнято рішення обмежити видобуток на рівні 3 тис. т на добу.

Після торішніх аварій на шахті були зупинені 2 раніше чинні лави й одна, яка знаходиться в розробці. На 2 лави, що залишилися в роботі, добове навантаження обмежене до 1,5 тис. т на кожну.

Директор шахти Ігор Єфремов на засіданні урядової комісії заявив, що у випадку дострокового припинення договору орендарі вимагатимуть виплатити їм 1,1 млрд. грн., що вкладалися в розвиток шахти за період оренди.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News