Тариф на транспортування газу може вирости на третину

Вівторок, 15 січня 2008, 15:41

Загальний тариф на транспортування природного газу по території України магістральними і розподільчими газопроводами з 1 лютого 2008 року може зрости на 36,8% - з нинішніх 96,3 грн до 131,7 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ).

Такий розмір тарифу закладений у прогнозний річний баланс електроенергії, палива і витрат енергогенеруючих компаній на 2008 рік, затверджений першим віце-прем'єр-міністром Олександром Турчиновим, міністром палива й енергетики Юрієм Проданом і главою Міністерства вугільної промисловості Віктором Полтавцем.

Причина підвищення тарифу - подорожчання з 1 січня 2008 року імпортованого в Україну природного газу, що використовується газотранспортними організаціями на виробничо-технологічні потреби.

Розмір тарифів на транспортування природного газу для українських споживачів розраховує і затверджує Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЄ) України.

Трейдери в більшості випадків продають промисловим і прирівняним до них споживачам природний газ як ресурс на кордоні або в підземному сховищі газу.

Розмір тарифів на транспортування газу безпосередньо споживачеві залежить від того, до якого (магістрального чи розподільчого) газопроводу підключений споживач, і не залежить від віддалення споживача від кордону або ПГС.

Єдиний по Україні загальний тариф на транспортування природного газу є сумою середнього розрахункового тарифу на транспортування газу магістральними трубопроводами і середнього розрахункового тарифу на транспортування газу по розподільчих трубопроводах.

Нинішній розмір загального тарифу на транспортування природного газу для споживачів України діє з 1 липня 2007 року. Розрахунковий тариф на транспортування газу магістральними трубопроводами в даний час складає 40,7 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ), розподільчими трубопроводами - 55,60 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ).

Тариф на транспортування природного газу для споживачів, підключених безпосередньо до магістральних газопроводів, з 1 січня 2007 року складає 74,70 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ).

Ціна на природний газ, що поставляється в Україну, з 1 січня 2008 року зросла на 38,1% - з $130 до $179,5 за 1 тис. куб. м на українському кордоні.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:56
оновлюється від 00:04Групи ворожих "Шахедів" атакують Україну – Повітряні сили
02:38
Росіяни атакували Сумщину КАБами, скидали міни
01:42
Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки – посол
01:00
футболЛунін видав суперматч і допоміг "Реалу" пройти в серії пенальті "МанСіті" в Лізі Чемпіонів
00:48
Нам треба переграти Путіна в рішучості – Зеленський на засіданні Євроради
00:24
У Чорногорії – третій за останні дні гучний арешт топпосадовців
00:14
футболНімецька "Баварія" обіграла "Арсенал" Зінченка і вийшла в півфінал Ліги Чемпіонів
23:55
Новини економіки 17 квітня: прогноз по урожаю-2024, споживання електроенергії росте через похолодання
23:53
"Україна – не Сирія": Юсов відреагував на слова Терехова, що Харків може стати новим Алеппо
23:32
Закупівельника Міноборони Волошенкова планують звільнити на тлі згадок про його участь в "Антимайдані"
Усі новини...