Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Оніщук обіцяє зробити правосуддя європейським

Вівторок, 15 січня 2008, 20:18

Найближчим часом Україна зможе продемонструвати європейські стандарти правосуддя.

Про це заявив міністр юстиції Микола Оніщук у вівторок у ході зустрічі зі співдоповідачами Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Ренатою Вольвенд та Ханною Северінсен, повідомляє прес-служба Мінюсту.

Так, за словами Міністра юстиції, мають відбутися зрушення, насамперед щодо порядку доступу до суддівської професії та відповідальності суддів.

Серед іншого, передбачається змінити існуючий порядок призначення та звільнення суддів, вилучивши цю функцію від державних органів, що несуть в собі політичну складову, та передати ці функції національній магістратурі – Вищій раді юстиції. Планується також запровадити дворічну підготовку суддів як умову доступу до професійної діяльності.

Міністр також повідомив, що президенту передано на розгляд Концепцію реформування кримінальної юстиції, яка лежить в основі розробки нового Кримінально-процесуального кодексу.

Прийняття такого кодексу є одним із зобов‘язань України перед Радою Європи, і має на меті гуманізацію кримінальної сфери. Серед іншого, планується змінити роль прокуратури у досудовому слідстві.

Крім того, повідомив Міністр юстиції, найближчі роки планується продемонструвати суттєві зрушення у сфері виконання покарань. Міністр назвав одним з основних пріоритетів Мін‘юсту реформи у цій сфері.

Відповідаючи на зауваження співдоповідачів Ради Європи щодо незначної переваги коаліції у парламенті, що може загальмувати реалізацію згаданих планів, український міністр висловив упевненість, що реформи знайдуть підтримку усіх фракцій Верховної Ради.

За словами Міністра юстиції, дані питання не відносяться до гострополітичних сфер, і розглядаються в Україні як загальнонаціональні проблеми.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування