Тимошенко може перегріти економіку

Середа, 16 січня 2008, 11:28

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's заявляє про збільшення ризиків "перегріву" української економіки через виплати компенсацій вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР.

Про це сказано в повідомленні S&P, повідомляють Українські новини.

"Прийняття урядом України зобов'язань з виплати втрачених заощаджень громадян збільшить ризики "перегріву" економіки", - сказано в повідомленні.

Зокрема, на думку рейтингового агентства, ці виплати ще більше збільшать попит в українській економіці, що може спричинити збільшення інфляції.

"У середньостроковій перспективі існує реальна можливість того, що вартість депозитів знову зменшиться внаслідок більш високих, ніж очікувалося, темпів інфляції", - сказано в повідомленні.

S&P зазначає, що на сьогодні дефіцит платежів за рахунок поточних операцій українського уряду оцінюється в 3,4% ВВП й є відносно помірним, з надлишковим фінансованим потоком прямих іноземних інвестицій.

Однак такий дефіцит майже вдвічі збільшиться в 2008 році через підвищення цін на газ, імпортований з Туркменістану й Росії, а також через внутрішній попит, що підвищується.

"Якщо ціни на світовому ринку металів знизяться, темпи зростання дефіциту рахунку зовнішніх операцій можуть прискоритися. У середньостроковій перспективі можливе погіршення умов зовнішньої торгівлі разом з високою інфляцією можуть привести до збільшення тиску на гривню й фактично покласти кінець режиму фіксованого валютного курсу", - сказано в повідомленні.

S&P називає популістським підхід уряду у фіскальній і квазифіскальній політиці, що несе ризик зниження (а не підвищення, як планує уряд) купівельної спроможності громадян, підрив досягнутих економічних результатів і може привести до негативних наслідків для кредитоспроможності українського уряду.

Як відомо, постанова Кабінету Міністрів №1 від 9 січня 2008 року передбачає виплату в 2008 компенсацій за знеціненими вкладами, на загальну суму 6 млрд. гривень, у тому числі безпосередньо самим вкладникам - 5,76 млрд. гривень, а також спадкоємцям померлих вкладників - на суму 0,24 млрд. гривень.

11 січня Ощадбанк почав виплачувати компенсації за знеціненими вкладами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування