Українська економіка втрачає свободу

Середа, 16 січня 2008, 11:37

Українська економіка вважається лише наполовину вільною: з показником 51,5% наша країна посіла 133-е місце в рейтингу економічно вільних країн світу.

Така її позиція в щорічному списку, складеному американським дослідницьким фондом "Heritage Foundation" разом із виданням The Wall Street Journal за результатами дослідження 162 країн, пише "Дело".

Їх оцінювали за 10 критеріями, серед яких "свобода інвестицій", "свобода зовнішньої торгівлі", "податковий тиск" та інші. Автори доповіді стверджують, що між цими показниками й успішністю розвитку економіки існує прямий взаємозв'язок.

Показник України усього на 0,6% нижчий, ніж торік, однак за цей час ми опустилися на 8 позицій.

Подальше падіння загрожує країні клеймом "економічно невільна країна", адже в наступній за Україною Росії рівень свободи нижчий (50%), і країна вважається однією з найгірших у рейтингу, зазначає видання.

У цілому показники України нижчі за середньосвітові. Автори доповіді відзначили, що саме корупція державної служби і судової влади – одна з головних проблем суспільства.

За прогнозами економістів, незважаючи на величезні інвестиційні можливості, розвиток української економіки найближчим часом різко призупиниться через зростання цін на газ.

Традиційним лідером рейтингу став Гонконг. Економіка цього офшору вважається максимально вільною – понад 90%. На другому місці – Сінгапур із показником 87,4%. На думку експертів, місто-держава є найкращою країною для ведення бізнесу.

Трійку лідерів замикає Ірландія (82,4%), яка здійснила "прорив", піднявшись із 7-го місця, і тепер володіє найкращим інвестиційним кліматом у Європі.

Серед пострадянських держав найбільш вільною економікою може похвалитися Естонія – країна на 12-му рядку рейтингу. Автори дослідження також високо оцінили потенціал Грузії (32-й рядок), завваживши її однією з найкращих завдяки гнучкому ринку праці й низьким податковим ставкам.

Аутсайдером року стала Росія: її результат знизився на 4%, і країна опустилася на 14 позицій, посівши 134-е місце. Найнижчий показник – у графі "свобода від корупції". Експерти рекомендують російському уряду приділити особливу увагу сфері інвестицій і захисту прав власності, у яких країна відстає від інших економічних гігантів.

Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський у коментарі Радіо "Свобода" визнав, що "якщо ми формально подивимося на український регуляторний клімат, то тут ми бачимо дуже... велику формальну присутність держави і, в принципі, досить широкі можливості для інтервенції, або втручання держави в економічні процеси".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування