Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Подорожчання газу для "Газпрому" вилізе боком Україні?

Середа, 16 січня 2008, 11:53

Слідом за Туркменією підвищити ціни на газ для "Газпрому" збирається Узбекистан, що, на думку експертів, позначиться на ціні на газ для України.

У першій половині 2008 року ціна для "Газпрому" підніметься до $130 за тис. куб. м, а в другій - до $160 за тис. куб. м, повідомляють "Ведомости" з посиланням на "Інтерфакс" і джерело в керівництві "Узбекнафтогаз".

Зв'язатися з представником "Узбекнафтогаз" не вдалося, а представник "Газпрому" від коментарів відмовився.

Але нові ціни на узбецький газ для "Газпрому" виданню підтвердило джерело, близьке до "РосУкрЕнерго". Представник самої компанії не став коментувати цю інформацію.

Про намір підняти ціну для "Газпрому" представники "Узбекнафтогазу" заговорили відразу після того, як стало відомо, що трирічний контракт на постачання в Росію туркменського газу буде переглянуто достроково.

Про підписання додаткової угоди з Туркменією "Газпром" оголосив наприкінці листопада: по ньому ціна середньоазіатського газу в першому півріччі 2008 року була збільшена до $130 за тис. куб. м, а в другому - до $150.

Таким чином, починаючи з другого півріччя газ з Узбекистану буде обходитися "Газпрому" на $10 дорожче, ніж туркменський.

Ріст цін на узбецький газ "Газпром" спробує перекласти на Україну, упевнений аналітик "КІТ фінанс" Костянтин Черепанов.

Україна імпортує в основному газ з Туркменії, Узбекистану і Казахстану. Сировина минає трьох посередників.

На кордонах країн-експортерів газ купує "Газпром експорт" і, залишаючи собі комісію приблизно в $1 за тис. куб. м, відразу перепродує його "РосУкрЕнерго" (50% - у "Газпрома", 50% - в українських бізнесменів Дмитра Фірташа й Івана Фурсіна).

У свою чергу та перепродує газ на кордоні з Україною "УкрГаз-Енерго" (СП трейдера з "Нафтогазом України").

"Газпром" змушений буде перекласти збільшені витрати або на "РосУкрЕнерго", або на кінцевого покупця", - говорить Черепанов. "Друге вирішення проблеми більш імовірне", - відзначає експерт.

На його думку, вартість газу для України в результаті може вирости до $200 за тис. куб. м.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...