Україна входить "у момент істини" з НАТО - Чалий

Середа, 16 січня 2008, 13:23

Україна готова приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ), оскільки виконала практично усі вимоги інтенсивного діалогу з НАТО.

Про це заявив заступник голови секретаріату президента Олександр Чалий на брифінгу в середу, повідомляє Ліга.

Чалий зазначив, що форма інтенсивного діалогу практично вичерпана, і тому Україна прийняла рішення поставити перед НАТО питання про підвищення рівня співробітництва, тобто, перейти до наступного етапу – приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО.

"На сьогодні ми порушуємо питання саме під тим кутом, що практично вичерпані можливості інтенсифікованого діалогу (з питань членства і відповідних реформ). І порушуємо питання, що під час самміту НАТО в Бухаресті ми б хотіли, щоб було розглянуто питання про приєднання до ПДЧ", - сказав він.

Разом із тим, Чалий підкреслив, що зараз немає сенсу відповідати на запитання, яким буде формат і часові рамки приєднання до ПДЧ, оскільки це визначить шлях діалогу з країнами-членами НАТО.

Зараз, за словами заступника голови секретаріату президента, проводяться інтенсивні дипломатичні консультації. У цілому Україна отримує позитивну реакцію по цих дипломатичних каналах. Повноваження на проведення таких переговорів має Міністерство закордонних справ України.

Чалий не став прогнозувати навіть приблизних термінів членства України в НАТО.

Але є чітка позиція президента, Кабінету міністрів і Верховної Ради, що в момент вирішення цього питання буде проведено консультативний референдум для того, щоб довідатися думку українського народу, зазначив він.

У даному сенсі, за його словами, назва референдуму не має значення, оскільки все одно його результати будуть прийняті до відома й українською владою, і міжнародним співтовариством, - тут ідеться про волю народу, яка не може бути зігнорована.

Водночас Чалий підкреслив, що зараз Україна входить "у момент істини наших відносин з НАТО".

"І ми чітко декларуємо єдність усіх гілок влади, що ми готові виконати всі ті завдання, що на Україну покладе ПДЧ, у випадку, якщо їй нададуть цей статус під час бухарестського самміту", - заявив заступник голови секретаріату президента.

Як відомо, президент Віктор Ющенко, прем'єр Юлія Тимошенко і голова парламенту Арсеній Яценюк у вівторок спрямували спільне звернення до Генсекретаря НАТО Яапа де Хооп Схеффера.

У цьому документі говориться, що Україна розраховує на приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО під час наступного самміту Україна- НАТО в Бухаресті в квітні 2008 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...