У Ющенка обіцяють порадитись з українцями про НАТО

Середа, 16 січня 2008, 13:42

Секретаріат президента заявляє про намір влади провести консультаційний референдум зі вступу України в НАТО.

Про це журналістам сказав заступник секретаріату президента Олександр Чалий.

"У той момент, коли буде вирішуватися питання про членство України в НАТО, на сьогодні ми не можемо визначити точного часу... із цього питання буде проведено консультаційний референдум", - сказав Чалий.

За його словами, незалежно від форми референдуму - консультативної або іншої - його результати будуть прийняті до відома в першу чергу країнами-членами НАТО, оскільки приєднання до НАТО повинно здійснюватися на підставі волевиявлення всього народу.

Чалий зазначив, що формат приєднання України до Плану дій із членства в НАТО й тимчасові строки буде визначено за підсумками діалогу Міністерства закордонних справ із країнами-членами НАТО.

Крім того, він повідомив, що перша реакція дипломатичного корпусу на прохання України до країн-членів НАТО розглянути можливість її приєднання до Плану дій щодо членства в організації на Бухарестському саміті (Румунія) у квітні є позитивною.

Разом з тим Чалий зазначив, що звернення України до країн-членів НАТО є абсолютно конституційним і не суперечить законодавству.

Він зазначив, що в Конституції немає ніяких обмежень на інтеграцію України в Євроатлантичні структури й навіть немає вимоги про необхідність проведення референдуму щодо цього питання.

Також Чалий нагадав, що існує закон "Про основи національної безпеки", у якому визначено дії України щодо її приєднання до Плану дій із членства в НАТО, і цей закон ніхто не оскаржив у Конституційному Суді.

Як повідомлялося, Україна просить країни-члени НАТО розглянути можливість її приєднання до Плану дій із членства в організації на Бухарестському саміті (Румунія) у квітні.

Партія регіонів заявляє, що прохання України до країн-членів НАТО розглянути можливість її приєднання до Плану дій щодо членства порушує українську Конституцію.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...