Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кордон із Польщею заблоковано: козаки, панелі, "негайні" вимоги

Середа, 16 січня 2008, 15:22

Кілька сотень українських громадян-мешканців прикордонних із Польщею районів продовжує перекривати пункт пропуску "Краковець", протестуючи проти неможливості оформити довгострокові візи в Польщу в зв'язку з приєднанням її до Шенгенської зони.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на "5 канал", в акції, що почалася у вівторок, у середу бере участь близько 700 українців.

У зв'язку з блокуванням не працює митниця, по обидва боки кордону зібралися автомобілі (з української сторони близько 120 машин). Близько 90 осіб уночі залишалися на пункті пропуску, розпалюючи багаття, щоб водії бачили, що дорога заблокована.

В даний час із протестувальниками проводять зустріч представники МЗС України, Держприкордон і польської сторони.

При цьому українці заявляють про намір блокувати дорогу доти, доки угода про малий прикордонний рух із Польщею не буде підписана. Вони вимагають, щоб угода була підписана негайно, а не в лютому, як планується.

Учасники акції забарикадували частину дороги панелями, поваленими деревами.

Раніше генконсул Польщі у Львові В’єслав Осуховський пообіцяв прискорити удвічі процедуру видачі віз, зазначивши, що угода про малий прикордонний рух – не в їхній компетенції і "такі переговори вестимуть міністри закордонних справ".

Між тим, близько 22:00 у вівторок міжнародну автотрасу біля пункту пропуску "Шегині" перекрили близько 70 представників Міжнародної академії козацтва і Козацьких військ України, що приїхали 2 мікроавтобусами й 10 автомобілями зі Львова.

Про це повідомив депутат Львівської облради, голова Мостиської райдержадміністрації Юрій Визняк, інформує Ліга з посиланням на інформацію низки ЗМІ.

За словами Визняка, ця акція непокори мала на меті привернути увагу до вимог про прискорення і спрощення процедури видачі шенгенських віз, а також про введення малого прикордонного руху.

Представникам Мостиських райдержадміністрациї та райради, правоохоронних органів, прокуратури, митного посту, які зустрілися з козаками, вдалося переконати пікетників у тому, що районна й обласна влада працюють у напрямку подолання візових проблем і в 24:00 ті розблокували автотрасу Львів-Шегині.

"Ми показали козакам відповідне рішення сесії районної ради, ухвалене вранці, звернення, спрямоване президенту, Кабміну і Верховній Раді", - уточнив Визняк, додавши, що з місцевими громадами вони домовилися вирішувати проблему на державному рівні.

Міністр закордонних справ Володимир Огризко розраховує, що Україна підпише угоду про малий прикордонний рух із Польщею в лютому.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування