Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У "НУ-НС" пропонують обдирати заїжджих зірок як липку

Середа, 16 січня 2008, 17:08

Верховній Раді необхідно прийняти зміни до закону про гастрольні заходи, які б захищали і підтримували вітчизняних виконавців за допомогою підвищення збору на проведення гастрольних турів для виконавців інших країн з 3% до 20%.

Таку думку на прес-конференції в середу висловив член фракції "НУ-НС" Юрій Костенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"З боку держави необхідно створювати умови для того, щоб українське було затребуваним", - підкреслив депутат. Для цього, на його думку, необхідно змінити збір з 3% до 20%.

"Ми будемо домагатися, щоб цей проект був розглянутий і затверджений, принаймні, у першому читанні вже в лютому цього року", - сказав Костенко.

За даними комітету ВР із питань культури і духовності, іноземними гастролерами за минулий рік з України було вивезено близько 400 млн. грн.

Відповідно до проекту закону, кошти від збору за проведення гастрольних концертів за участі вітчизняних виконавців будуть надходити до спецфондів місцевих бюджетів і використовуватися для реалізації держполітики в сфері культури і мистецтв у цих регіонах.

Збір для таких концертів залишиться на рівні 3%. Кошти, що надійшли в бюджет від гастролей іноземних виконавців, мають використовуватися для підтримки вітчизняних гастролерів.

Проект закону про внесення змін у закон про гастрольні заходи в Україні є першим законопроектом із запланованих УНП і спрямованих на захист національного культурного простору.

Розроблювачі проекту посилаються на досвід європейських країн, де ставки збору для гастрольних заходів за участі іноземних виконавців складають 15-30%.

Костенко відзначив, що в Італії такий збір складає 30%, у Данії і Німеччині 25, а в Росії 18%. "Цей закон відповідає усім європейським традиціям", - наголосив депутат.

Крім того, за його словами, у найближчих планах УНП лобіювання законопроектів із захисту і підтримки української книги.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування