Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати схиляються до відповідальності за заперечення Голодомору

Середа, 16 січня 2008, 17:32

Профільний комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо відповідальності за публічне заперечення Голодомору 1932-33 років в Україні.

Таке рішення було прийнято на засіданні комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради.

Проектом пропонується внести зміни до ККУ, доповнивши його новою статтею "Публічне заперечення Голодомору 1932 – 1933 років в Україні як факту геноциду українського народу та Голокосту як факту геноциду єврейського народу".

Передбачається, що публічне заперечення Голодомору та Голокосту, а також виготовлення і розповсюдження матеріалів з таким запереченням, каратиметься штрафом у розмірі від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів або позбавленням волі на строк до 2 років.

Ті самі дії, вчинені службовими особами або повторно, каратимуться позбавленням волі на строк до 4 років.

Досудове слідство щодо справ про зазначені злочини провадитиметься слідчими органами СБУ.

Під час обговорення члени комітету висловили до проекту низку зауважень. Зокрема, члени фракції Партії регіонів звертали увагу на те, що у світовій юридичній практиці немає кримінальної відповідальності за публічне висловлення громадян.

На їхню думку, прийняття такої норми значно звужуватиме поняття свобод і прав громадян. Вони також висловлювали сумніви у величині міри відповідальності, вважаючи її "дещо жорсткою".

Водночас, член фракції "НУ-НС" Володимир Мойсик, який доповідав законопроект на засіданні комітету, зазначив, що внесений законопроект не суперечить Конституції.

При цьому він послався на 3 частину статті 34 Конституції, згідно з якою "здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам".

За словами Мойсика, у даному випадку йдеться про обмеження прав в інтересах національної безпеки. Також депутат послався на законодавство більш як десяти європейських держав, яке передбачає кримінальну відповідальність за публічне заперечення Голокосту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
18:21
Зеленський провів Ставку: увага до захисту інфраструктури, ситуація на фронті, виробництво зброї
18:20
Михальчик здобув срібну нагороду на перегонах "24 години Ле-Мана"
18:19
Зеленський сподівається, що Трамп не буде проти України
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
Росіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
17:37
Порносайт для котів: зоозахисники в оригінальний спосіб закликали стерилізувати тварин
Усі новини...