У світі "відкат" демократії. Але Україна вільна

Четвер, 17 січня 2008, 09:13

Другий рік підряд демократія у світі переживає період відкату, п'ята частина країн світу зробила крок назад у сфері політичних прав і громадських свобод.

Такі дані містяться в щорічній доповіді американської неурядової організації "Фрідом хаус", що був опублікований у середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Результати минулого року вказують на глибоку заклопотаність погіршенням ситуації з свободою у світі, - заявив представник керівництва організації "Фрідом хаус" Арч Паддінгтон, представляючи доповідь.

Найгірша обстановка, згідно з даними організації "Фрідом хаус", складається на Кубі, у Північній Кореї, Туркменії, Узбекистані, Лівії, Судані, М'янмі (Бірмі) і Сомалі.

Відкат від демократії спостерігається й в інших країнах Південної Азії, а також у республіках колишнього СРСР, у північній і екваторіальній Африці.

Зокрема аналітики "Фрідом Хаус" стурбовані ситуацією, що складається в Бангладеш, Шрі-Ланці, на Філіппінах, палестинських територіях, у Лівані, Кенії, Нігерії, Киргизії і Грузії.

У таких великих за розмірами країнах, як Росія, Іран, Венесуела і Китай відзначений "рух убік автократії, що виражається в тиску на опозицію, громадянське суспільство і ЗМІ".

"Вільними" у доповіді визнані 90 країн, серед яких Україна. Ще 60 одержали кваліфікацію "частково вільних". "Невільними" названі 43 країни.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування