До протистояння Росії і Британської ради підключився Євросоюз

Четвер, 17 січня 2008, 15:38

Європейський Союз закликає Росію не перешкоджати вільній роботі Британської ради у цій країні.

У заяві, з якою від імені 27 членів ЄС виступило у четвер його словенське головування, висловлюється сум у зв'язку з "переслідуванням" персоналу цієї організації в Росії і адміністративними заходами, що були вжиті щодо нього.

"Культурні інститути складають основний елемент взаємного пізнання народів і культур і є ключем для розвитку відносин в області культури між ЄС і Росією в рамках угоди про партнерство і співробітництво ЄС-Росія", - каже союз.

У той же час голова Парламентської асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінден висловив стурбованість ситуацією з Британською радою в Росії і заявив, що це питання поки не включено в порядок денний засідання ПАРЄ, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Але в нас у неділю відбудеться обговорення на комітеті голів і в понеділок - на засіданні бюро. Усе буде залежати від побажання окремих держав - чи захочуть вони включити це питання в порядок термінових питань або в поточне обговорення. Поки що, наскільки я знаю, заявок не надходило", - сказав голова ПАРЄ.

Керівництво Британської ради ухвалило рішення тимчасово призупинити роботу своїх відділень у Санкт-Петербурзі й Єкатеринбурзі, заявив у четвер голова організації Мартін Девідсон.

При цьому він зазначив, що діяльність Британської ради в Росії проводиться відповідно до російських і міжнародних законів, і висловив сподівання, що організація зможе продовжити роботу з росіянами через свій центр у Москві.

З критикою дій Росії виступив міністр закордонних справ Великобританії Девід Мілібенд: "Такі дії заслуговують осуду і не гідні великої країни".

При цьому міністр запевнив, що британська влада не має наміру як крок у відповідь закривати російські організації, що працюють у сфері культури у Великобританії.

У свою чергу посол Великобританії в РФ Ентоні Брентон категорично не згодний з думкою про те, що Британська рада здійснювала розвідувальну діяльність в інтересах Великобританії.

"Це божевілля. Якщо Британська рада була центром якогось впливу в Росії, то впливу чого? Хіба якщо англійської мови", - сказав він в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" у четвер.

Як відомо, 12 грудня 2007 року російське МЗС зажадало від Лондона з 1 січня 2008 року закрити філії Британської ради в Санкт-Петербурзі й Єкатеринбурзі, посилаючись на відсутність у них необхідного правового статусу.

У свою чергу, представники Британської ради заявили, що мають намір продовжувати роботу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування