Росія втратила союзника в газових справах з Україною

П'ятниця, 18 січня 2008, 08:22

Голова НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина на зустрічі з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером у четвер запропонував "Газпрому" переглянути ставку транзиту на російський газ територією України в II півріччі.

Про це пише в п'ятницю газета "Комерсант-Україна" з посиланням на своє джерело, "ознайомлене з ходом переговорів".

За інформацією видання, Дубина також підтвердив наміри уряду Юлії Тимошенко взяти під контроль внутрішній ринок газу України, обмеживши частку на ньому ЗАТ "УкрГаз-Енерго" (у ньому "Газпром" через RosUkrEnergo володіє 25%) із 70% до 7%.

У свою чергу, Міллер, за словами джерела, у відповідь "показав, як виростуть ціни на газ, якщо зміняться транзитні ставки".

Утім, джерела видання в "Газпромі" говорять, що зустріч була короткою – не більше двох годин – і носила в першу чергу ознайомлювальний характер.

Після того як сторони означили свої позиції, Дубина повернувся в Київ, а Міллер разом із президентом РФ Володимиром Путіним відбув у Болгарію. Там голова "Газпрому" візьме участь у переговорах щодо газопроводу "Південний потік", за допомогою якого, за словами наукового керівника російської Вищої школи економіки Євгенія Ясіна, Росія "намагається уникнути зони ризику, пов'язаної з Україною".

Але одного з можливих стратегічних союзників у діалозі з Україною Росія у четвер втратила, пише "Комерсант".

Постачання Україні 740 млн. куб. м російського газу за високою ціною російська сторона пояснювала недопостачанням 40 млн. куб. м на добу середньоазійського газу, основним постачальником якого є Туркменія – однак МЗС Туркменістану в четвер спростував скорочення постачань.

"Туркменія цілковито виконує свої зобов'язання в суворій відповідності з умовами, передбаченими контрактом, здійснює постачання туркменського природного газу в Росію", - говорилося в заяві.

Джерела, близькі до "Казтрансгазу" і RUE, пояснили, що останнім часом зупинені постачання узбецького газу (приблизно на 30 млн. куб. м на добу). Але постачання з Туркменії, за даними співрозмовників видання, теж йдуть у скороченому обсязі.

Таким чином, Туркменія демонстративно вирішила не підтримувати Росію в новій газовій війні з Україною, говориться в статті.

Однак питання ставки транзиту і цін на газ поки обговорюється неофіційно й у майбутньому часі. Єдиний чіткий аргумент залишається в "Газпрому" – це заборгованість українських компаній, зокрема, "УкрГаз-Енерго".

Між тим, вважає видання, "нова українська влада послідовно виводить із гри людей, які зазвичай вели діалог із "Газпромом", нагадуючи, що в четвер голова "УкрГаз-Енерго" Ігор Воронін був звільнений із посади заступника голови правління НАК "Нафтогаз України", яку обіймав протягом останніх 5-ти років.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування