Луценко думає продавати банкам інформацію про загублені паспорти

Понеділок, 21 січня 2008, 10:37

Міністерство внутрішніх справ має намір укласти з банками угоди про продаж їм даних про загублені паспорти.

Це дозволить банкам виявляти шахраїв, які отримують кредити за вкраденими паспортами, і знизити ризики неповернення споживчих кредитів, пише "Комерсант-Україна".

Наприкінці минулого тижня Асоціація українських банків обговорила з банками проект договору з МВС про одержання доступу до бази даних загублених чи украдених паспортів.

"Для виконання указу президента банки повинні отримувати можливість перевіряти певні паспортні дані", - сказала віце-президент Асоціації, гендиректор Першого всеукраїнського бюро кредитних історій Антоніна Паламарчук.

Відповідно до проекту угоди, МВС за запитом банку надаватиме йому інформацію про те, чи знаходиться на особливому обліку в міліції паспорт, з яким клієнт звернувся до банку за отриманням кредиту або для відкриття банківського рахунку, пише видання.

Вартість виконаних інформаційних послуг залежатиме від кількості запитів банку в МВС. У випадку невиконання угоди (невірне надання інформації банкові) МВС у повному обсязі відшкодує банку нанесені збитки.

Банкіри зазначають, що необхідність в отриманні інформації про вкрадені паспорти назріла давно. Ще в 2006 році була створена робоча група зі співробітників МВС і Нацбанку, що мала відпрацювати варіанти такої взаємодії, а інформаційно-довідкова система про загублені документи мала бути створена до 1 лютого 2007 року. Однак перший проект договору з'явився тільки зараз.

"Чим більше буде база і чим швидше вона буде поповнюватися, тим простіше буде скоротити число людей, що бігають по банках із загубленими паспортами, намагаючись отримати кредити", - говорить голова правління Ощадбанку Анатолій Ґулей, додаючи, що "таким чином можна знизити банківські ризики, зменшити витрати на формування резервів і, отже, кредитну ставку".

Експерти кажуть, що банки, намагаючись знизити ризики, уже купують бази даних МВС неофіційно. "Але, як правило, банки купують базу, що застаріла на півроку, тому буде добре, якщо буде доступ до свіжої бази", - каже глава правління банку НРБ Владислав Кравець.

Банки намагаються частіше оновлювати ці бази. За словами одного з банкірів, нелегальна база даних паспортів, загублених за останні три місяці, коштує $5-10 тис., її оновлення – $500. Інформація актуальна протягом 1-2 місяців.

Водночас, самі банкіри не поспішають підписувати договори з МВС і мають намір допрацювати проект документа. Тарифну політику співробітництва МВС і Асоціація банків також поки не обговорюють, зазначила Паламарчук.

Крім того, за словами керівника одного з банків, централізованої, по всій Україні, бази даних у режимі "он-лайн" у МВС немає – тільки локальні.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування