Американська криза докотилася до Європи?

Понеділок, 21 січня 2008, 10:45

Європейська економіка, можливо, починає відчувати наслідки падіння на американському ринку субстандартних іпотечних кредитів.

Про це в понеділок повідомляє "Інтерфакс-Україна" із посиланням на агентство Bloomberg.

Банки ускладнюють доступ до кредитів, промислове виробництво скорочується, а впевненість інвесторів зникає, у той час як США знаходяться на грані рецесії.

Усе більше число економістів думають, що Європейський центральний банк буде змушений знизити процентні ставки.

"В економіці зараз чітко видна тенденція зниження", - говорить економіст Commerzbank Міхаель Шуберт. Він переглянув свій прогноз на минулому тижні і тепер очікує двох знижень базової ставки до жовтня.

Дотепер Європейський ЦБ відмовлявся зменшувати ставку, як це зробили Федеральна резервна система США і Банк Англії, підкреслюючи велику значимість інфляційних ризиків. Однак вихідні дані цього тижня можуть продемонструвати збільшення ризиків для росту. У понеділок міністри фінансів країн ЄС обговорять перспективи економіки на зустрічі в Брюсселі.

Міністр фінансів Люксембургу Жан-Клод Юнкер заявив 14 січня, що Європейська комісія може понизити прогноз росту ВВП цього року до 1,8% з 2,2%.

За оцінкою опитаних Bloomberg економістів, в єврозоні сектори виробництва і послуг виросли в грудні на найменше значення з червня 2005 року, а впевненість німецького бізнесу упала до мінімального рівня з 1992 року.

Економісти Royal Bank of Scotland вважають падіння промвиробництва достатнім, щоб говорити про першу рецесію з 2001 року.

Деякі офіційні особи, у тому числі глава ФРС Бен Бернанке, вважають, що в Європи перспективи більш позитивні, ніж у США. "Ми вважаємо, що в Азії або в Європі буде уповільнення економічного росту, що, можливо, буде в США", - заявив Бернанке 17 січня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування