Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко побачив "збільшені без пояснень" цифри в балансі

Вівторок, 22 січня 2008, 11:18

Президент Віктор Ющенко виступає з пропозицією винести питання балансу газу та фінансового стану НАК "Нафтогаз України" на розгляд Ради національної безпеки й оборони.

Про це він повідомив під час зустріч з міністром палива та енергетики Юрієм Проданом у вівторок, повідомляє прес-служба президента.

На переконання глави держави, проект рішення РНБО має бути запропонований робочою групою у складі міністрів фінансів, економіки, палива та енергетики, голови правління "Нафтогазу України", представників секретаріату президента та Радбезу.

Реклама:

У ході зустрічі, яка стосувалася ситуації в паливно-енергетичній сфері країни, прогнозного балансу надходження та розподілу газу на 2008 рік, затверджений урядом 9 січня, та фінансового плану "Нафтогазу", президент відзначив відсутність дотепер єдиного стратегічного бачення розвитку ПЕК України, зокрема, його газового сектору.

Донині, зауважив Ющенко, не вжиті необхідні заходи для нарощування видобутку газу.

Президент нагадав: у 2007 році видобуток скоротився з 21 млрд. куб. метрів до 20,6 млрд., а у 2008 році передбачається видобути лише 20,3 млрд.

ВІДЕО ДНЯ

Енергетична стратегія на період до 2030 року не підкріплена відповідними програмними рішеннями і планами заходів на її виконання, констатував Ющенко.

Кабмін не контролює виконання цього документа, не встановлена відповідальність керівників відповідних органів виконавчої влади за її недотримання – саме тому галузевими міністерствами і відомствами ігнорується виконання показників, закладених у стратегії, переконаний президент.

Крім того, він звернув увагу на невиконання з року в рік завдання щодо зменшення споживання природного газу за рахунок підвищення ефективності енергоспоживання.

Одним із основних питань до затвердженого урядом прогнозного балансу президент назвав обсяги природного газу, передбачені по фондах держадміністрацій, які, власне, мають задовольняти потреби населення, бюджетних установ, організацій і підприємств комунальної теплоенергетики.

Ющенко звернув увагу, що порівняно з прогнозним балансом на 2007 рік (розпорядження Кабміну від 17 жовтня 2007 року), ці показники споживання газу по всіх позиціях "збільшені без пояснень".

У свою чергу, Продан поінформував президента про стан підготовки фінансового плану "Нафтогазу України".

Глава держави ще раз наголосив, що хоче бачити фінансовий план НАКу "чітким та збалансованим". Він зазначив, що у понеділок офіційно отримав показники бюджету компанії на 2008 рік, де "виникає ціла низка питань".

Наразі, відзначив президент, Мінпаливенерго і НАК "Нафтогаз України" не запропонували комплексного рішення, що дозволило б Кабміну затвердити збалансований фінансовий план компанії.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...