Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС сказав зберегти батіг для Черновецького, Віри Іванівни та інших

Вівторок, 22 січня 2008, 11:40

Конституційний суд визнав законопроект про реформу місцевого самоврядування таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 конституції, за винятком положення, яким місцеві ради позбавлені права висловлювати недовіру главам місцевих державних адміністрацій в областях, Києві і Севастополі.

Про це йдеться у висновку КС про відповідність Конституції законопроекту про реформування системи місцевого самоврядування.

Як відомо, стаття 118 передбачає, що в областях, Києві і Севастополі для виконання повноважень у межах і порядку, визначених законом, створюються місцеві державні адміністрації.

Глави місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду і звільняються з посади президентом України за поданням Кабінету міністрів України.

Глави місцевих державних адміністрацій при здійсненні своїх повноважень відповідальні перед президентом України, підзвітні і підконтрольні Кабінетові міністрів України.

У рішенні КС відзначається, що даними змінами фактично відмінено інститут висловлення недовіри главам місцевих держадміністрацій депутатами місцевих рад.

Решта положень законопроекту про внесення змін до Конституції визнав відповідними вимогам ст.157 і 158.

Цей законопроект зокрема передбачає створення нової одиниці адміністративно територіального устрою - округу. Округи є адміністративно-територіальною одиницею, до складу якої входить кілька населених пунктів на основі добровільного об'єднання жителів.

Законопроект також передбачає створення виконавчих органів при сільських, селищних, міських радах. Законопроект передбачає ліквідацію районних держадміністрацій і створення при районних і обласних радах власних виконавчих органів.

Законопроектом також передбачається збільшення терміну, на який обираються депутати Верховної Ради Криму, а також сільські, селищні і міські голови - з 4 до 5 років.

Крім того, законопроектом передбачається, що виконавчі органи районних і обласних рад повинні бути створені протягом двох місяців із дня проведення виборів у місцеві ради п'ятого скликання. При цьому ліквідація районних держадміністрацій повинна бути завершена не пізніше, ніж за чотири місяці після обрання місцевих рад п'ятого скликання.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...