Екс-головний розвідник каже, що був звільнений як "отруйник" Ющенка

Четвер, 24 січня 2008, 10:06

Колишній начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Олександр Галака стверджує, що підставою для його першої відставки стала підозра в причетності його відомства до отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", яка нагадує, що звільненого 18 січня цього року Галаку вже звільняли в 2005 році, але він поновився на посаді через суд.

"Тоді йшлося про те, що структура, яку я очолюю, причетна до отруєння Віктора Ющенка. Це називалося головною причиною моєї відставки. Залишатися в історії отруйником президента я не хотів. Це серйозне звинувачення, котре потрібно було зняти, і я це зробив", - сказав він, пояснюючи мотиви свого звернення в суд у 2005 році.

"Зараз абсолютно інша обстановка, хоча в пресі вже з'явилося чимало спекуляцій і домислів про те, чому мене зняли з посади. В усякому разі, мені невідомо, що є якась причина, пов'язана з розслідуваними кримінальними справами", - додав Галака.

На питання, чи обговорював він цю тему з Ющенком, екс-начальник Головуправління розвідки Міноборони відповів: "Ні. У 2005 році, коли розслідувалася ця кримінальна справа (про отруєння Ющенка), у нас був здійснений обшук і виїмка документів. Зараз ця тема ніяк не спливала".

На питання, що могло стати причиною нинішньої відставки, Галака зазначив, що йому "самому було б цікаво дізнатися, якими аргументами керувався президент, ухвалюючи рішення" про його відставку.

"Я є державним службовцем першого рангу. Є певна процедура зняття держслужбовця з посади. Ця процедура не була дотримана. Для того, щоб звільнення пройшло в рамках закону, у відповідному указі потрібно назвати причину моєї відставки. В силу якихось обставин цього не сталося", - розповів він.

"За весь час моєї служби я не мав жодних доган... Тому говорити про якісь причини я не можу. Принаймні, я їх не бачу", - підкреслив Галака.

При цьому він зазначив, що з Ющенком з приводу своєї теперішньої відставки не розмовляв, але "десь 24-25 грудня минулого року говорив з міністром (оборони Юрієм Єхануровим)".

"Сказав йому тоді, що готовий підписати заяву про відставку, щоб розв'язати йому руки для ухвалення кадрових рішень. Його реакція на це була негативною. Він сказав: "Ні, продовжуємо працювати". Ніяких ознак того, що готується моє звільнення, не було", - зазначив Галака, додавши, що після цього він пішов у відпустку до 11 січня, а рішення про його звільнення було ухвалено в період з 14 по 17 січня.

Галака також повідомив, що не має наміру поновлюватися на посаді голови Головуправління розвідки Міноборони через суд, тому що "на сьогодні немає ніякої інтриги".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування