Ківалов роз'яснив, що мала на увазі Тимошенко

Четвер, 24 січня 2008, 10:25

Голова комітету Верховної Ради з питань правосуддя Сергій Ківалов наполягає на дотриманні передбачених законом процедур при оскарженні завідомо неправомірних рішень судів.

Про це йдеться в коментарі Ківалова постанови Кабміну, яка, за словами Юлії Тимошенко, "дає волю і право на базі Конституції не виконувати свідомо злочинні рішення судів".

"Судові рішення виносяться не від імені того чи іншого судді, а ім'ям України, і є обов'язковими до виконання на всій території України. Причому Кримінальний Кодекс України містить спеціальну статтю, 382-у, про відповідальність саме за невиконання рішень судів", - заявляє Ківалов.

"У тому випадку, якщо ж рішення суду здається свідомо злочинним, то цей факт повинен спочатку одержати підтвердження вироку суду за завершеним розслідуванням кримінальної справи", - йдеться в коментарі.

Ківалов зазначив, що в цьому випадку таке судове рішення має скасувати вища судова інстанція – апеляційна або касаційна.

На думку депутата, Тимошенко "спочатку підвели радники з юридичних питань, потім уже грамотне роз'яснення міністра трохи запізнилося в часі".

"Виникла ситуація, коли громадяни, керівники приватних організацій і особливо посадові особи органів влади можуть сприйняти саме первісну, вирвану з контексту заяву прем'єр-міністра, рекомендацію як керівництво до дії", - сказав він.

Водночас Ківалов зазначив, що після заяви Тимошенко один із членів уряду роз'яснив, що суть даної постанови уряду - у зобов’язанні державних органів активно оскаржувати очевидно незаконні судові рішення у вищих судах, вимагати призупинення їхньої дії, звертатися до Вищої ради юстиції з приводу звільнення суддів, які винесли такі рішення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування