Гриценко не дає Ющенку завести власний спецназ

Четвер, 24 січня 2008, 10:49

Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки й оборони рекомендує парламенту відхилити проект закону про Національну гвардію.

Законопроект поданий президентом як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою, передає Ліга.

У документі зокрема пропонується на базі внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ створити окреме військове формування з правоохоронними функціями і законодавчо визначити його правовий статус, організацію, структуру, функції і повноваження.

Відповідно до проекту закону, нове військове формування буде підпорядковуватися президенту без входження до складу якогось відомства.

Комітет удруге розглянув внесений президентом законопроект. Більшість членів Комітету висловилися проти його прийняття.

Істотні зауваження і стурбованість у депутатів викликало спірне положення законопроекту про те, що Національна гвардія - це військове формування з правоохоронними функціями.

Депутати вважають небезпечним об'єднання військового компонента, зокрема, у Національній гвардії пропонується наявність авіаційних частин, частини спеціального призначення - із правом обмежувати права і свободи громадян - затримувати, заарештовувати, застосовувати зброю.

Член Комітету Олександр Кузьмук висловив думку, що "законопроект сирий, у ньому є бажання реформувати, але воно юридично не підкріплено". Інші члени комітету підтримали колегу. Вони пропонували залишити назву "Внутрішні війська" і на цьому поставити крапку.

Разом з тим, голова комітету Анатолій Гриценко відзначив, що існує проблема неврегульованості статусу Внутрішніх військ. За його словами, вона полягає в тому, що командуючий і особовий склад Внутрішніх військ повинні чітко знати, кому вони підпорядковані.

Гриценко впевнений, що в такому вигляді законопроект приймати не можна. Він запропонував повернути проект суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання і знову подати його на розгляд парламенту. Члени комітету підтримали цю пропозицію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...