Васадзе влаштовується на завод

Четвер, 24 січня 2008, 10:52

Найбільший в Україні виробник автомобілів "Укравто", основним власником якого вважається депутат БЮТ Таріел Васадзе, розглядає можливість будівництва нового заводу в Запорізькій області потужністю 300 тис. автомобілів на рік.

Як пише "Комерсант-Україна", у проекті може взяти участь партнер компанії – одна з найбільших світових автомобільних корпорацій General Motors (GM), яка заради цього може відмовитися від аналогічного проекту в Росії.

Залежно від типу збірки, за оцінками аналітиків, завод обійдеться в суму від 160 до 700 млн. доларів.

Про плани будівництва нового заводу стало відомо з копії листа голови правління ЗАТ "Запорізький автомобільний завод" (ЗАЗ) Миколи Євдокименка, спрямованого 3 грудня 2007 року на ім'я Євгена Червоненка, який на той час обіймав посаду голови Запорізької облдержадміністрації.

У листі міститься прохання виділити ЗАЗу земельну ділянку площею 400 га для будівництва нового підприємства виробничою потужністю 300 тис. автомобілів на рік (виробничі потужності ЗАЗ займають 75 га).

Сам Євдокименко повідомив виданню, що це досить великий інвестиційний проект. Однак, за його словами, говорити про деталі поки неможливо, оскільки ще є низка невирішених питань – спочатку потрібно виділити землю і змінити її цільове призначення зі сільськогосподарського на промислове.

За словами джерела газети в Запорізькій ОДА, учасником будівництва нового заводу планує стати партнер ЗАЗа, корпорація General Motors.

Офіційно в GM цю інформацію не коментують. Однак джерело видання в компанії підтвердило, що зараз корпорація розглядає 2 варіанти будівництва нового заводу на території СНД. Він може з'явитися або в Запоріжжі, або в Нижньому Новгороді, Росія.

В.о. голови Запорізької ОДА Валерій Черкаска стверджує, що буде сприяти виділенню ділянки для ЗАЗу за межами міста.

За словами джерела видання в Запорізькій ОДА, йдеться про землі сільгоспінституту НАН України. Раніше проти подібних ініціатив виступав президент інституту Олексій Зубець, бо ці землі є одними з найродючіших в області.

Корпорація "Укравто" володіє Запорізьким автомобільним заводом і варшавською автомобільною фабрикою Fabryka Samochodow Osobowych. Випускає ЗАЗ, ВАЗ, Lanos, Sens, Ореl, Chevrolet, Chery, Fiat, Matiz і Warszawa. У 2006 році чистий прибуток склав 50,87 млн. грн.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News