Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії почули, як "Юлія Фридрихівна Украросса" оголосила їй газову війну

Четвер, 24 січня 2008, 13:25

У російській пресі з'явилася стаття під заголовком "Четвертий український фронт. Юлія Тимошенко оголосила нову газову війну Росії", де прем'єр-міністра також називають "Юлією Фридрихівною Украроссою".

"Українського прем'єра учора чекали в Москві. Не дочекалися. Її візит замінив ультиматум", - йдеться у статті на сайті "Газета".

"Сьогодні, коли ціна на газ збільшилася більше ніж утричі, а вартість транзиту практично та сама, прийшов час провести дискусію між Україною і Росією щодо вартості транзиту газу через Україну в Європу", - заявила Тимошенко після того, як стало відомо, що її візит перенесено на кінець лютого.

"Це оголошення газової війни. Умови агресора: "Газпром" повинний сплатити "Нафтогазу" контрибуцію і покрити збитки від підвищення ціни на газ з 1 січня 2008 року з $130 за тис. куб. м до $179,5", - йдеться у статті.

"Зараз український транзит коштує $1,7 за тисячу кубометрів на 100 км. Тимошенко націлилася на потроєння ціни транзиту. Москві буде нелегко", - зазначає автор.

"Але у перших трьох газових війнах - крадіжки палива в 1990-х, подвоєння ціни в 2006-му і вибивання боргу в $1,3 млрд. у 2007 році - переміг "Газпром", - резюмував він.

На думку автора, "Юлія Тимошенко - справжній стратег". "Минулі невдачі Києва її анітрохи не хвилюють: її ж тоді не було на посаді прем'єра. Зараз же вона вибрала найкращий момент для атаки", - пише він.

У статті відзначається, що сьогодні "Україна є монопольним транзитером і майже монопольним споживачем російського і середньоазіатського газу в СНД".

У той же час "у світі вибухнула фінансова криза": "Газпрому", що бере в борг, не соромлячись, ніде зараз брати дешеві позики для перекредитування боргу, не кажучи вже про кредити на будівництво магістральних газопроводів в обхід України".

На його думку, "реальної альтернативи Україні як монопольній державі-транзитеру немає, а значить, доведеться змиритися з підвищенням вартості транзиту в рази - до повної компенсації Україні подорожчання середньоазіатського газу".

У той же час, автор вважає, що "очевидною відповіддю "Газпрому" на дії Юлії Тимошенко (про збільшення вартості транзиту) може стати збільшення ставок по транзиту середньоазіатського газу", що споживає сама Україна.

У статті йдеться, що у конфлікті Тимошенко з "Газпромом" президент Віктор Ющенко виступив на російській стороні: "Ющенко упевнений, що ресурсів для підняття ціни за транзит газу немає, тому що Росія відповість симетрично".

"Розв'язка конфлікту наступить у третій декаді лютого: саме на цей час планується засідання комісії Путін-Ющенко в Москві й одночасно візит Юлії Тимошенко в гості до Віктора Зубкова", - резюмував автор.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування