Порошенко хоче відмовитись від валюти

П'ятниця, 25 січня 2008, 17:28

Голова Наглядової ради Національного банку Петро Порошенко вважає, що Україна має відмовитися від прив`язки до іноземних валют.

Відповідаючи на питання журналістів в Давосі, Порошенко, зокрема, зазначив, що Україна має поступово відходити від забезпечення стабільності національної валюти за допомогою прив`язки до іноземної валюти.

Причому Порошенко впевнений, що не має значення, про яку валюту йдеться - долари чи євро. На його думку, Україна має досягати стабільності своєї валюти за допомогою механізму стабільності цін.

"Тоді ми будемо переконані, що ціни в країні будуть стабільними, і монетарна політика Національного банку буде спрямована на те, щоб тримати низький показник інфляції. Я думаю, це буде перехід до так званого таргетування інфляції", - сказав Порошенко.

Разом з тим він зазначив, що здійснити такий перехід не дуже просто. І відразу зробити такий перехід неможливо.

Це пов`язано з тим, що в Україні практично відсутній фондовий ринок; законодавство сьогодні заважає розвитку роботи страхового ринку, що ускладнює вилучення у населення "довгих грошей", які через механізм страхових і пенсійних реформ будуть зв`язані і не здійснюватимуть тиск на споживання.

Порошенко звернув увагу, що в п’ятницю на форумі президент Віктор Ющенко пообіцяв провести комплекс антиінфляційних заходів.

Вони, за словами голови Наглядової ради НБУ, передбачатимуть проведення парламентських слухань, проведення реформ у податковій, страховій, пенсійній сфері, заходи щодо розвитку фондового ринку. І лише після цього можуть відбутися відповідні зміни в концепції монетарної політики, вважає Порошенко.

"НБУ сьогодні найбільш готовий до проведення подібних заходів", - сказав він.

Порошенко зазначив, що Нацбанк давно вже не купує долари. Весь 2007 рік купувалися євро, швейцарські франки, англійські фунти. Це дозволило збільшити валютно-резервний запас на курсовій різниці, що становила практично 200 млн. доларів, повідомив він.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...