Фірташ натякнув Тимошенко, що газову "стратегію" вибирати не їй

Понеділок, 28 січня 2008, 09:18

Співвласник "РосУкрЕнерго" Дмитро Фірташ вважає, що альтернативних наявним схем постачань газу не існує, а виключення цієї компанії як посередника з процесу постачань газу обов'язково позначиться на українських споживачах.

Про це він заявив в інтерв'ю російській газеті "Ведомости" у відповідь на прохання прокоментувати ініціативу прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко перейти на прямі поставки газу у відносинах з Росією.

"Я не хочу коментувати заяви українського прем'єра. РУЕ – це комерційна компанія, і не потрібно політизувати її діяльність", - заявив Фірташ, зазначивши, що сприймає "таку критику як пережиток минулого, коли газовий бізнес був елементом політики".

"РУЕ є гарантією стабільних постачань газу на Україну. Руйнування існуючої схеми газових поставок обов'язково позначиться на українських споживачах", - підкреслив він.

За словами Фірташа, "сьогодні РУЕ має повну контрактну базу для того, щоб Україна, отримуючи імпортний газ, не зазнавала такого ж цінового шоку, як це відбулося в Європі".

"Зрозуміло, що ціна на енергоносії росте в усьому світі, і Україна неминуче прийде до європейських цін на газ. Але я завжди відстоював позицію, відповідно до якої підвищення цін повинно бути поступовим і передбачуваним, щоб українська економіка могла до них пристосуватися", - сказав співвласник компанії-посередника.

"Я знаю про існування різних кулуарних розмов, згідно з якими Україні необхідно викупити частину акцій Rosukrenergo. "Газпром" також може бути зацікавлений у збільшенні своєї частки в РосУкрЕнерго", - зазначив він.

"Це нормальний ринковий процес, але я вважаю, що такі кроки поки передчасні. Можна як завгодно довго обговорювати РосУкрЕнерго, але альтернативних схем або підходів до постачань газу не існує. Майбутнє Rosukrenergo і його стратегія на газовому ринку знаходяться в компетенції її акціонерів", - упевнений Фірташ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування