У РНБО пояснили, чому "Ощадбанк" дає долари

Понеділок, 28 січня 2008, 11:20

Виплати компенсацій за втраченими внесками Ощадбанку СРСР у доларах є одним із механізмів стримування приросту грошової маси і попередження зростання цін.

Про це розповів в інтерв'ю "Дело" заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони Андрій Пишний.

"Наші люди звикли зберігати заощадження в іноземній валюті. І, отримуючи долари, вони не поспішають їх конвертувати в гривні", - зазначив він.

"Ще один позитивний момент – близько 16% вкладників залишають гроші на депозитних рахунках", - повідомив Пишний.

Але, за його словами, "уряду необхідно думати про наступний крок – що робити з траншами, які надійдуть, якщо реєстрацію пройде значно більша кількість вкладників".

"Тобто потрібно орієнтуватися на 50-60 мільярдів гривень грошової маси", - вважає заступник секретаря РНБО.

Пишний підкреслив, що "Рада буде наполягати, щоб правління банку дало звіт про пророблену роботу, щоб оцінило наслідки для банку такої виплати компенсації".

"За результатами обговорення будуть вжиті заходи, і виключати розгляд кадрових питань я не можу", - сказав він, відповідаючи на запитання про можливість винесення питання про відставку голови правління Ощадбанку Анатолія Гулея.

За словами Пишного, серед інших питань, він має намір запитати Гулея, які збитки може понести Ощадбанк у зв'язку з виплатою відшкодування.

"Великі проблеми виникають з банальної причини – до операційних вікон відділень Ощадбанку через величезні черги дуже складно пробитися", - зазначив він.

"Тому низка обленерго вже розширила перелік банків, які можуть приймати платежі за споживання електроенергії. Наприклад, у мене є інформація, що "Львівобленерго" уклало такі договори з 23 банками Львівської області", - сказав Пишний.

"Негативні наслідки можуть бути не тільки в Ощадбанку. Наприклад, Міністерство з питань житлово-комунального господарства заявило, що зменшився обсяг платежів за послуги ЖКГ у зв'язку з тим, що населення очікує повторення процесу взаємозарахувань, який було розпочато Ощадбанком у 2005 році", - каже він.

Водночас, у зв'язку з залученням до процесу виплати компенсації "Укрпошти", Пишний зазначив, що "насамперед, потрібно вирішити низку важливих питань – зокрема, забезпечити захист листоношам", і додав, що "також необхідно вирішити питання, як передати гроші від Ощадбанку "Укрпошті".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News