Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зростання інфляції "зарито" не лише у компенсаціях "Ощадбанку"

Понеділок, 28 січня 2008, 19:17

Експерти вважають, що погіршення Світовим банком прогнозу показника інфляції в Україні за підсумками 2008 року викликано не лише виплатами компенсацій за вкладами Ощадбанку СРСР.

Зокрема, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський заявив, що "інфляція в Україні є результатом цілого комплексу причин, які виявилися в повний зріст у 2007 році і продовжують діяти у 2008 році".

"Тому, звичайно, ми повинні бути свідомими у тому плані, що виплати "Ощадбанку" будуть робити певний внесок у підвищення інфляційних показників, але, з іншого боку, я не можу вважати ті обсяги, які заплановано виплатити у 2008 році, єдиною причиною інфляції. Ситуація є значно більш складною", - сказав він.

Бураковський зауважив, що на сьогодні усі прогнози виходять з того, що буде, якщо нічого не буде зроблено, повідомляє УНІАН.

"І я дуже сподіваюся, що уряд найближчим часом, переглядаючи бюджет, також розробить документ, який називається антиінфляційний пакет", - зазначив економіст.

"Тоді, можливо, результати року за інфляційним показником будуть абсолютно іншими", - наголосив Бураковський.

Також, на його думку, не можна говорити про зниження інфляції до однозначної цифри: "Це зробити неможливо. З моєї точки зору, на сьогодні немає таких чудодійних ліків".

"Але з іншого боку, я думаю, що за умови серйозної роботи уряд міг би досягти приблизно 12% інфляції, але для цього повинна проводитись дуже продумана політика і співпраця з Національним банком", - наголосив Бураковський.

У свою чергу президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер висловив думку, що погіршення Світовим банком показника інфляції на наступний рік викликано не лише виплатами по заощадженнях колишнього Ощадбанку СРСР.

"По-перше, це пов'язано із загальною ситуацією в країні. По-друге, це пов'язано з політикою уряду: з дефіцитом бюджету, з підвищенням пенсій і інших соціальних виплат з бюджету. Вся сукупність цих виплат і дає інфляційні очікування", - сказав він.

"6 мільярдів (які у цьому році планує виплатити уряд) - це невеликі гроші, невелика доля нашого товарообігу. Вони можуть забезпечити невелику долю інфляції", - зазначив Пасхавер.

"Проте є багато інших виплат, у поєднанні з якими ці виплати дають таку велику інфляцію. Звинувачувати лише виплати "Ощадбанку" буде несправедливо і хибно", - наголосив експерт.

Як відомо, Світовий банк змінив прогноз рівня інфляції в Україні за підсумками 2008 року з 9,6 до 13,8%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...