Ющенко вимагає звільнити голову Ощадбанку за Партію регіонів

Вівторок, 29 січня 2008, 08:59

Президент Віктор Ющенко вимагає відправити у відставку голову правління Ощадбанку Анатолія Гулея, а також позбавити уряд його квоти в наглядовій раді банку.

Таку вимогу він висунув на щотижневій зустрічі з керівництвом Верховної Ради і Кабінету міністрів у понеділок, пише "Комерсант-Україна".

За інформацією видання, президентська ініціатива з "питання Ощадбанку" вимагає підтримки Верховної Ради, що може пояснювати присутність на зустрічі лідерів парламентських фракцій, які представляють більшість.

Як розповіли виданню високопоставлені представники коаліції, Ющенко зажадав звільнити Гулея, пославшись на результати перевірки Ощадбанку Національним банком України. НБУ нібито виявив "численні порушення", про які не міг не знати Гулей.

Крім того, президент заявив, що має інформацію про "нецільове використання коштів Ощадбанку" під час виборчої кампанії. "Гроші направлялися на фінансування політичної сили, представників якої немає в цьому залі", - заявив президент, давши зрозуміти, що йдеться про Партію регіонів.

Сам Гулей заявив виданню, що йому незрозуміла мотивація висловлених йому претензій.

Про заяву щодо фінансування Ощадбанком політичних партій він сказав: "У результатах перевірки Нацбанку нічого такого не зазначено, і я думаю, що президента неправильно інформували".

Гулей додав також, що зміна керівництва банку призведе до того, що процес виплати внесків Ощадбанку СРСР буде припинений: "Поки новий голова розбереться у взаєминах з відомствами і з керівниками на місцях, мине кілька місяців. А для зупинки усіх виплат достатньо просто розбалансувати нинішній процес бюджетних перерахувань".

Утім, представники комерційних банків сумніваються, що звільнення Гулея зірве хід виплати компенсацій внесків Ощадбанку. "Процес практично організований і його потрібно тільки виконувати", - заявив глава правління банку "Форум" Ярослав Колесник.

Банкіри стверджують також, що заяви про зміну керівництва Ощадбанку мають винятково політичне підґрунтя. "Нацбанк, як правило, не перевіряє цільове використання коштів. Цим займаються інші органи", - зазначив Колесник.

Між тим, співрозмовники видання стверджують, що перший віце-прем'єр Олександр Турчинов назвав неприйнятною вимогу Ющенка, а голова СП Віктор Балога заявив, що матеріали, які є у Ющенка, дозволяють порушити проти керівництва Ощадбанку кримінальну справу, що може призвести до відставки Гулея.

У секретаріаті президента від офіційних коментарів утрималися, а неофіційно – спростували, що на зустрічі звучала вимога про відставку Гулея.

Банкіри, з якими розмовляв "Комерсант", на умовах анонімності зазначали, що найбільшу зацікавленість у відставці Гулея виявляє колишній перший заступник голови Ощадбанку, нині член його наглядової ради і заступник секретаря РНБО Андрій Пишний.

Позбавити посади главу правління банку може тільки наглядова рада. До слова, Ющенко також заявив про необхідність змінити принцип формування наглядової ради Ощадбанку: по 7 членів за квотою президента і за квотою парламенту – замість по 5 осіб від президента, Верховної Ради і Кабміну.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News