У "Газпрому" з'явиться ще один привід підвищити ціну?

Вівторок, 29 січня 2008, 09:44

Китайська газова корпорація PetroChina оголосила про досягнення угоди з "Туркменгазом" про придбання в наступному році палива за ціною $195 за тис. куб. м., що на $45 дорожче, ніж пропонує в другій половині цього року російський "Газпром".

На думку експертів, ця домовленість може призвести до подорожчання всього середньоазійського газу, що позначиться на його ціні для України, пише "Комерсант-Україна".

PetroChina почне купувати газ у Туркменії в III кварталі 2009 року. Перші 10 млрд. куб. м. газу за ціною $195 за тис. куб. м. компанія купить до кінця наступного року, а в наступні 5 років щорічно буде закуповувати по 30 млрд. куб. м. газу, повідомив заступник керівника з газу PetroChina Хоу Чуаньє.

Торік Китай почав будівництво трубопроводу потужністю прокачування 30 млрд. куб. м. на рік, що зв'язує західні провінції з Туркменією. Контракт компанії можуть підписати вже наступного тижня, уточнили в прес-службі "Туркменгазу".

У прес-службі "Газпрому" коментувати угоду між Туркменією і Китаєм у понеділок відмовилися. Раніше "Газпром" запропонував Китаю закуповувати газ, що добувається на Сахаліні й Ковиктінському газовому родовищі, за світовими цінами – $300-350 за тис. куб. м.

"Пропозиція Китаю вкрай невигідна для "Газпрому", вона робить неконтрольованою ціну на середньоазійський газ, а також позбавляє можливості продавати паливо з Ковикті й Сахаліні за ринковими цінами", - говорить аналітик ІК "Регіон" Костянтин Гуляєв.

Угода між PetroChina і "Туркменгазом" може збільшити вартість палива для України, вважає колишній прес-секретар Мінпаливенерго, керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін.

"Збільшення вартості газу для України цього року стало наслідком спроб Євросоюзу отримати прямий доступ до туркменського газу. Тоді консолідована позиція Росії й України дозволила зберегти постачання енергоресурсів з Туркменії у північному напрямку. Але тепер в Ашхабаді з'явився східний експортний вектор, і це значно підвищить ціни на паливо для України", - каже експерт.

За підрахунках Гуляєва, контракт із Китаєм дозволить Туркменії підняти ціну на газ для Росії до $195 за тис. куб. м. Її прикладу, на думку експерта, послідують Узбекистан і Казахстан, як це відбулося цього року.

Ціна на газ для України формується виходячи з вартості туркменського, узбецького і казахського газу, а також транспортування. У результаті ціна на газ для України в 2009 році складе $220-225 за тис. куб. м. Аналітик "Трійка Діалог" Валерій Нестеров не виключає подорожчання до $240-250, а Бородін – до $260 за тис. куб. м.

Ці розрахунки будуть актуальними, якщо Україна припинить наполягати на підвищенні вартості транзиту газу для "Газпрому" і врегулює газовий конфлікт із Росією, упевнена аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофеєва. Інакше "Газпром" може реалізувати погрозу збільшення вартості палива для України до $350 за тис. куб. м.

У грудні "Газпром" домовився з Туркменією підвищити закупівельні ціни на її газ у 1-й половині 2008 року до $130, а в 2-ий – до $150 за тис. куб. м. Це призвело до подорожчання газу для України з $130 до $179,5 за тис. куб. м.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування