Оніщук хоче фінансувати політичні партії

Вівторок, 29 січня 2008, 20:23

Міністерство юстиції вважає за доцільне відновити фінансування статутної діяльності політичних партій.

З відповідним поданням Мінюст звернувся до Кабміну, повідомляє прес-служба уряду з посиланням на заступника Міністра юстиції Андрія Богдана.

Він повідомив, що Мінюст планує розробити протягом 2008 року законопроект про внесення змін до Закону України "Про політичні партії в Україні" щодо фінансування політичних партій.

Серед норм, що будуть запропоновані у законопроекті, передбачається встановити критерії державної підтримки політичних партій, публічності пожертвувань політичним партіям та введення обмеження розміру таких пожертвувань.

Також в законопроекті передбачається запровадження спеціального обліку прямих та непрямих витрат, пов’язаних з виборчими кампаніями стосовно кожної політичної партії, кожного списку кандидатів.

Крім того, планується визначити критерії подання та оприлюднення регулярних звітів політичних партій, ведення незалежного спостереження за фінансуванням політичних партій та виборчих кампаній, а також встановлення ефективних, пропорційних та переконливих санкцій за порушення правил щодо фінансування політичних партій та виборчих кампаній.

Заступник Міністра юстиції наголосив, що фінансування діяльності політичних партій, і виборчих кампаній зокрема, є визнаною європейською практикою.

Богдан нагадав, що Україною взято до виконання документи Ради Європи, серед яких Рекомендації про фінансування політичних партій /ПАРЄ 2001/, Правила щодо фінансування політичних партій /Венеціанська Комісія 2001/, Рекомендації про єдині правила проти корупції при фінансуванні політичних партій і виборчих кампаній /Рекомендація Комітету Міністрів Ради Європи 2003/.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News