Добкін і Черновецький залишаться ще на рік?

Середа, 30 січня 2008, 08:59

Перевиборів депутатів місцевих рад і мерів міст у 2008 році не буде, вважає член парламентського комітету з питань держбудівництва і місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко (НУ-НС).

"Не бачу сенсу проводити вибори заради виборів", - заявив він у вівторок, пише "Комерсант-Україна".

"Дострокові вибори потрібні тільки за умови, що в розділ Конституції про місцеве самоврядування ми внесемо зміни, передбачені законопроектом №3207-1. Думаю, якщо ми будемо працювати дуже швидко, то найбільш рання дата дострокових виборів у місцеві ради – це березень 2009 року", - сказав Матвієнко.

Питання про включення до порядку денного Верховної Ради цього законопроекту, що може істотно обмежити вплив держадміністрацій на місцеві ради, поки не стоїть.

На думку постійного представника президента в Конституційному Суді Марини Ставнійчук, голосування за цим документом взагалі не буде. "Національна конституційна рада врахує цей законопроект при розробці тексту нової Конституції", - сказала вона.

Заяву Матвієнка можна розцінювати як визнання того, що ключові передвиборні обіцянки НУНС і БЮТ про переобрання депутатів Київської і Харківської міськрад, а також мерів цих міст Леоніда Черновецького і Михайла Добкіна виконані не будуть, пише видання.

Це припущення виданню підтвердив і голова парламентського комітету з питань державного будівництва Олександр Омельченко (НУ-НС).

"Для перевиборів у Києві і Харкові парламентові потрібен привід. Наприклад, рішення місцевого референдуму, кримінальна справа щодо мера або рішення суду. На сьогодні ні в Києві, ні в Харкові, ні в інших містах, де є живі і здорові мери, юридичних підстав для перевиборів немає", - пояснив він.

Тим часом у БЮТ розглядають як мінімум два сценарії, за якими перевибори в Харкові повинні пройти не пізніше вересня цього року.

"Якщо комісія парламентського комітету з питань держбудівництва, яка створена за поданням харківського губернатора Арсена Авакова, до кінця лютого установить порушення законодавства з боку Харківської міськради і мера, то Верховна Рада зможе призначити перевибори вже на початку травня", - сказав Олександр Фельдман.

"Якщо найближчим часом буде створена спеціальна слідча комісія з вивчення порушень керівництва Харківської міськради, то за результатами перших трьох місяців її роботи Рада зможе ухвалити рішення про призначення дострокових виборів на початку вересня", - додав він.

Утім, не збираються відмовлятися від передвиборних обіцянок і у НУ-НС. "Пункт про перевибори в Києві зафіксовано у коаліційній угоді, і Анатолію Матвієнку його не скасувати", - заявив Кирило Куликов, додавши, що вибори київського мера "пройдуть уже цієї весни".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування