Тимошенко і Ющенко почали війну за суддів

Середа, 30 січня 2008, 09:30

Кабінет Міністрів розробляє нову концепцію судоустрою, яка передбачає відмову від вищих спеціалізованих судів.

Про це пише "Дело", зазначаючи, що один з аргументів уряду на користь ліквідації вищих спецсудів — неефективність їхньої роботи.

"Невиправдана розгалуженість судів приводить до зайвих витрат бюджетних коштів", — зазначила заступник голови комітету з правосуддя, представник БЮТ Олена Шустик.

Водночас джерело в секретаріаті президента повідомило, що ідея ліквідації вищих спецсудів має одну мету — віддати контроль над судовою вертикаллю в руки глави Верховного Суду Василя Онопенка, а в його особі — БЮТ і прем'єру Юлії Тимошенко.

У секретаріаті наполягають на альтернативному законопроекті, що передбачає збереження інституту вищих спецсудів і вже зареєстрований у парламенті.

У законопроекті президента пропонується зберегти за ним право призначати голів і заступників голів у місцевих, апеляційних і вищих спеціалізованих судах.

Ця норма закріплена в перехідних положеннях президентського законопроекту і повинна діяти п'ять років після його ухвалення.

У випадку затвердження Верховною Радою пропозицій глави держави кадрові рішення в судах будуть знаходитися в компетенції Віктора Ющенка, пише газета.

Водночас у законопроекті членів парламентського комітету з правосуддя право призначати на адміністративні посади і звільняти з них віддається Раді суддів України без перехідного періоду.

Протягом місяця представники уряду і президента повинні погодити єдиний підхід до реформування і запропонувати його Верховній Раді.

Сьогодні в Україні діють два вищих спеціалізованих суди — адміністративний і господарський. Згідно з ухваленою раніше концепцією, їх повинні доповнити вищі кримінальний і цивільний суди.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування