Ющенко втомився від "російської рулетки" вітчизняного бізнесу

Середа, 30 січня 2008, 14:50

Президент Віктор Ющенко пропонує розглянути під час форуму "Влада і бізнес – партнери" питання про захист підприємців "від свавілля чиновників".

Про це він заявив під час свого вступного слова, зауваживши, що у залі присутні представники усіх правоохоронних органів.

"Що повинна зробити влада в контексті захисту вітчизняного виробника?", - зазначив президент.

Ющенко назвав неприпустимим те, що на сьогодні перевірочну діяльність здійснюють 40 державних організацій та установ: "Якщо такий механізм контролю держави збережеться і в 2008 році – така політика влади успіху не матиме".

Найактивнішими у перевірці підприємств президент назвав пожежну службу та податкову адміністрацію: "Найактивніший – пожежний нагляд, податкові органи – немилосердні... Не уявляю, як може бути успішна політика в такому контексті?".

Ющенко навів як приклад західну логіку: "У світі все робиться навпаки. Базовий принцип – "Податки не стягуються – вони платяться". Дайте честь підприємству сплатити податки".

"Якщо ми за рік накриваємо 54% суб'єктів підприємництва, про яку співпрацю може йти мова", - обурився президент. "Це програшна політика. Я хочу, щоб податкового інспектора поважали", - додав він.

Крім того, Ющенко розповів один жарт: "Французи мужчини підприємці кажуть – "Я спочатку люблю інспектора, а потім жінок".

"По всьому світу, особливо західному, кажуть: "Я переконаний у двох речах: поки я живу, я знаю, що помру і я завжди платитиму податки", - додав глава держави, зауваживши, що в Україні "заведена російська рулетка".

"Ми не зробили привілеї, не зробили варіанти, які б заохочували співпрацювати з чесною, відкритою державною політикою", - продовжив президент.

У цьому контексті, він "знову зазначив про закон, що, вибачте, набрав чинності кілька тижнів тому, про основні засади державного нагляду, контролю у сфері господарській діяльності".

"Закон не розписаний, ми не маємо сьогодні його імплементації на рівні окремих міністерств і відомств. Більше того, здається, 5 чи 6 міністерств направили до парламенту законопроекти про те, що цей закон їх не стосується, або хотіли, щоб він їх не стосувався", - заявив Ющенко.

"Попустимо зараз, не варто було його з такими трудами приймати", - наголосив президент, додавши: "Нам треба навчити усі органи державного контролю діяти в одному механізмі".

Президент запропонував у рамках засідання вислухати з цього питання громадські ініціативи для формування робочої групи, що завершить формулювання відповідних пропозицій для бюджету-2008.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування