Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС дозволив депутатам бути сумісниками

Четвер, 31 січня 2008, 10:25

Конституційний Суд визнав неконституційним закон про особливості звільнення з посад осіб, які суміщають депутатський мандат з іншими видами діяльності.

Таке рішення КС ухвалив 29 січня й оприлюднив у четвер, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

Зокрема, суд прийшов до висновку, що за своїм змістом цей закон не відповідає Конституції щодо захисту конституційного права людини на працю.

У своєму рішенні КС відзначає, що даний закон суперечить частині 3 статті 78 Конституції.

КС відзначає, що даним законом встановлюється 15-денний термін для вирішення питання про несумісність депутатського мандата з іншими видами діяльності, а Конституція, у свою чергу, встановлює 20-денний термін.

КС вважає, що в умовах визнання неконституційними статей 3, 4 і 5, частини 2, 3 статті 7 закону, він втрачає юридичну чинність у цілому і його не можна застосовувати як цілісний правовий акт.

Суддя доповідач у справі Віктор Шишкін, у свою чергу, пояснив журналістам, що згідно з цим рішенням, КС визнав неконституційними дії голови Верховної Ради в частині заблокування ним картки для голосування того депутата, повноваження якого не припинені, навіть якщо він суміщає депутатський мандат з іншим видом діяльності.

8 липня 2005 року Рада врегулювала спеціальним законом звільнення депутатів, які суміщають депутатський мандат з іншою роботою.

Закон передбачає, що якщо протягом 10 днів людина незаконно суміщає повноваження депутата з іншими видами діяльності на посадах, на які вона призначена президентом або Кабміном, то президент або Кабмін звільняють її.

КС виніс своє рішення після звернення 89 депутатів до суду з проханням розтлумачити положення пункту 2 частини 2 статті 90 Конституції і статті 5 цього закону.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування