Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президент закликає робітників ворушитися

Четвер, 31 січня 2008, 13:02

Президент Віктор Ющенко закликає сформувати персональний склад Національної тристоронньої соціально-економічної ради, щоб перетворити її на працюючий орган.

Про це він сказав, відкриваючи зустріч із лідерами профспілкових об'єднань, повідомляє прес-служба глави держави.

Ющенко нагадав, що створив раду два роки тому своїм указом і вона є найкращим майданчиком для діалогу інституцій влади та профспілкових організацій.

"Окрім можливості ведення дискусій сторін вона надає можливості для прийняття рішень прямої дії", – пояснив президент, запропонувавши, щоб результатом першого засідання ради став перелік найбільш важливих питань, насамперед соціальної політики.

Передусім, мова йде про захист найбільш вразливих верств населення, прав працюючих, зокрема, легалізація виплат зарплати, питання безпеки життя і охорони праці, погашення заборгованості із зарплати.

Крім того, Ющенко наголосив, що наполягає на невідкладному схваленні закону про основні засади соціального діалогу в Україні, ініційованого ним і вже переданого до парламенту.

Цей закон, за словами президента, має стати "регламентом організації роботи уряду з профспілками і організаціями роботодавців".

"Щоб усі сторони раз і назавжди отримали ясні права, ясні процедури, як через діалог реалізуються ті пріоритети, які і є у влади, роботодавців чи профспілок", – пояснив він.

Також Ющенко закликав профспілки до активної участі у формуванні соціальної політики: "Профспілки повинні стати більш активною стороною вироблення політики, яку формує влада на поточний рік".

"Слово профспілок повинно бути чітко сформовано", – підкреслив президент, зазначивши, що профспілки можуть докласти своїх зусиль до формування основ соціальної, економічної, бюджетної, гуманітарної політики.

Характеризуючи нинішню ступінь впливу профспілок, Ющенко зауважив, що менше 20% найманих працівників вважають профспілки реальним механізмом захисту своїх прав.

"Профспілковий рух може грати унікальну роль, якщо він аполітичний, незалежний і робить свою справу", – заявив президент. Він запропонував, щоб профспілки разом з органами влади виробили механізми, завдяки яким можна повернути цей впливовий статус.

У довідці прес-служби зазначається, що Національна тристороння соціально-економічна рада є консультативно-дорадчим органом при президенті.

Він утворюється з представників Кабінету міністрів, всеукраїнських профспілок та їх об'єднань, всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців. Рада була утворена відповідно до указу президента 29 грудня 2005 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування