Дубина каже, РосУкрЕнерго ще треба притримати

Понеділок, 11 лютого 2008, 09:25

Голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Олег Дубина вважає передчасним усунення компанії "РосУкрЕнерго" зі схеми постачань імпортного природного газу в Україну.

Про це він заявив в інтерв'ю "5 каналу", повідомляє "Обком" із посиланням на "Українські новини".

"Я думаю, що на сьогоднішній день цього робити не потрібно", - сказав Дубина.

Водночас, він підкреслив, що "Нафтогаз України" повинен працювати без посередників на внутрішньому ринку газу. "І я можу підтвердити що НАК "Нафтогаз" буде працювати без посередників на території України на реалізації газу, який купить", - сказав Дубина.

Водночас, за словами Дубини, НАК "Нафтогаз України" має намір купити 50% "РосУкрЕнерго", повідомляє "Сегодня" з посиланням на "Українські новини".

"У нашій ситуації необхідно розуміти, що в принципі нам ніякі "газові" посередники не потрібні. Так, ми хочемо зберегти доступ до "ресурсів", а взагалі ж – до квоти "РосУкрЕнерго", - заявив Дубина.

"Або, скоріше, це потрібно "Газпрому"...Тоді, будь ласка, "Газпром", продайте нам 50% так званої української частки в РУЕ... Ця пропозиція "Газпрому" була зроблена", - сказав він.

Дубина зазначив, що поки на пропозицію "Нафтогазу" російська сторона не відповіла.

Зараз єдиним імпортером газу в Україну є СП "УкрГаз-Енерго", закуповуючи паливо в монопольного постачальника компанії "РосУкрЕнерго" на кордоні України й Росії.

"УкрГаз-Енерго" продає газ промисловим підприємствам, а також реалізує частину палива "Нафтогазу України" для потреб населення, ТКЕ і бюджетної сфери.

У понеділок Дубина перебуває у Москві і має завершити переговори з керівництвом російського "Газпрому" із врегулювання конфлікту щодо поставок газу.

Раніше "Газпром" заявив, що припинить поставки палива до України з 12 лютого, якщо ситуація із заборгованістю за газ не буде врегульована. Борг, за версією російської сторони, наближається до 500 млн. доларів.

Перший віце-прем‘єр України Олександр Турчинов пояснив нове напруження у газових відносинах намаганням будь-що зберегти посередників і заявив, що "Нафтогаз Україна" готовий сплатити газовий борг у разі відмови "Газпрому" від посередників у постачанні газу в Україну – тобто від "РосУкренерго" – і переході на прямі контракти.

Українські новини,

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування