Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Карпачова зазирнула в камеру Рудьковського - і запротестувала

Понеділок, 11 лютого 2008, 10:15

Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова заявляє, що затримання екс-міністра транспорту й зв’язку Миколи Рудьковського співробітниками СБУ супроводжувалося брутальним порушенням його конституційних прав.

Про це йдеться в заяві Карпачової після відвідання Рудьковського у неділю, 10 лютого, "на території ліквідованого ще в 2003 році слідчого ізолятора СБУ", розповсюдженій секретаріатом уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Омбудсмен з’ясувала, що екс-міністра затримали 9 лютого біля лікарні "Борис", де йому "два дні тому було зроблено операцію, пов’язану з хворобою хребта і де він, перебуваючи на стаціонарному лікуванні з 28 січня, готувався до другого оперативного втручання, необхідність якого підтверджено як українськими, так і зарубіжними нейрохірургами".

"Попри це, як було встановлено провадженням омбудсмана, 2 лютого (у суботу) суддею Печерського районного суду міста Києва прийнято постанову, згідно з якою дано дозвіл на затримання Рудьковського та доправлення у його до суду під вартою 11 лютого 2008 року для вирішення питання про зміну щодо нього запобіжного заходу", - сказано в документі.

"Справа розглядалася за відсутністі Рудьковського та його адвоката, яких про це навіть не повідомили. Крім того, їх не було поінформовано про суд та про його рішення, а також про можливість оскаржити це рішення протягом трьох діб в Апеляційному суді Києва. Таким чином, було брутально порушено конституційне право Рудьковського на оскарження", - стверджує Карпачова.

Крім того, наголошує вона, попри те, що слідство в цій справі здійснює прокуратура Києва, Рудьковського було доправлено до відділу досудового слідства СБУ.

За словами Карпачової, Рудьковський пояснив їй, що 16 січня написав заяву слідчому в особливо важливих справах прокуратури Києва О.Білому, де повідомив київську адресу своєї матері для забезпечення реагування на виклики і повідомлення, проте у постанові суду від 2 лютого "підставою для зміни запобіжного заходу з підписки про невиїзд на арешт є зміна місця проживання, а також намагання ухилятися від слідства і суду".

"Твердження про ухилення Рудьковського від співпраці зі слідством не відповідає дійсності, адже слідство завершено і обвинуваченому разом з адвокатом залишилося ознайомитися з 50-ма сторінками справи у двох томах", - стверджує Карпачова.

"Проте жодних обгрунтованих доказів з цих питань в постанові суду не вказано. З моменту затримання Рудьковського, адвоката до нього не було допущено, родичів про це не повідомлено. Таким чином порушено право Рудьковського на захист", - сказано в заяві.

Карпачова заявляє, що Рудьковського було доставлено в СБУ "фактично шляхом викрадення... жодних документів слідством досі в лікарню так і не надано", а "питну воду, необхідні ліки, продукти харчування, предмети особистої гігієни, а також медичний візок", які просив затриманий, йому надали лише після втручання омбудсмена.

Карпачова також засвідчила, що Рудьковський "не піднімається з ліжка, без сторонньої допомоги пересуватися по камері не може, він також скаржився на біль у хребті, який за його словами, суттєво посилився під час затримання".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування