Росія хоче вимкнути газ, бо Україна наближається до Європи

Вівторок, 12 лютого 2008, 09:27

Оглядач британського журналу "Економіст" Едвард Лукас вважає, що новий газовий конфлікт України з Росією спричинений просуванням Києва до Європи.

Про це він заявив в інтерв'ю Бі-Бі-Сі у вівторок.

"Абсолютно чітко, що коли Україна рухається в напрямку Заходу, Росія знаходить причину, аби поскаржитися і знаходить якусь провокацію і, на мою думку, це, безумовно, одна з них", - наголосив він.

Водночас він вважає, що позиції України на переговорах з Росією є достатньо сильними. "Мєдвєдєв не захоче почати свою публічну діяльність, хоча він ще не на посаді, з суперечки з Україною, внаслідок чого потерпатимуть поставки до Європи. Тому, до певної міри, позиції України на переговорах можуть бути досить сильними", - пояснив Лукас.

Він також поставив під питання існування такої компанії як РосУкрЕнерго.

"Питання, яке я би хотів поставити росіянам, це - хто є власником "РосУкрЕнерго"? Тому що, з західної точки зору, абсолютно дивно, що подібна компанія взагалі існує, не кажучи вже про те, щоби бути залученою до таких важливих питань", - сказав він.

"Я думаю, що "РосУкрЕнерго" - це симптом всієї цієї нечіткості і корупції, що оточує "Газпром". Я переконаний, що у разі потреби "РосУкрЕнерго" може бути використане, аби заявити, що гроші не заплатили - так само як і коли вони хочуть закрити проблему, "РосУкрЕнерго" може оголосити, що вона цілком задоволена. Але це - справжнє джерело проблеми", - зазначив Лукас.

Він назвав "РосУкрЕнерго" лакмусовим папірцем для будь-якого українського політика.

"Для України було би дуже бажаним, мати єдину позицію щодо цього (існування РосУкрЕнерго). І якщо би росіяни наполягали, аби ця непрозора корумпована структура існувала, то українці могли би дати решті світу дуже гарний урок - дивіться, мовляв, ми хочемо змін, а росіяни нам не дозволяють", - сказав він.

Він також розкритикував позицію ЄС щодо газового конфлікту між Україною та Росією. "На мою думку, нерішучість ЄС щодо України є дуже сумною. Насправді, якщо Європа стурбована Росією, то найкраще, що вона може зробити з цього приводу, це зробити справді успішними стосунки ЄС із Україною", - зазначив він.

"Якщо вдасться зробити з колишньої комуністичної великої слов'янської країни успішного європейського партнера, це применшить аргументи Путіна, який твердить про винятковість Росії", - додав він.

Лукас також порадив Україні диверсифікувати джерела, з яких країна отримує газ, більш ефективно використовувати газ і налагодити прозорість. "РосУкрЕнерго" не з'явилося нізвідки. Там також залучені українці. І новому уряду ще треба багато зробити, аби довести свою прозорість. Якщо це їм вдасться, то це викриє різні наміри Росії", - зазначив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...