Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін дав "добро" на відмову від українських "нишпорок"

Вівторок, 12 лютого 2008, 13:00

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про денонсацію російсько-української угоди про засоби систем попередження про ракетний напад і контроль космічного простору, повідомляє прес-служба Кремля.

Таким чином, Росія відмовилася від використання РЛС "Мукачеве" й "Севастополь", повідомляє РІА "Новости".

Цей закон був ухвалений Державною Думою РФ 25 січня 2008 року і схвалений Радою Федерації 30 січня.

Як повідомило джерело агентства в уряді РФ, рішення про денонсацію угоди ухвалене через те, що в останні роки українська сторона нібито практично самоусунулася від виконання узятих на себе зобов'язань з підтримки боєздатності приналежних їй вузлів у Мукачевому й Севастополі.

"Більше того, українська сторона вивела зазначені вузли зі складу Збройних Сил України і передала їх цивільному відомству – Національному космічному агентству, і їхнє обслуговування у даний час здійснюється цивільними особами. Таким чином, Україна суттєво порушила досягнуті домовленості і, крім того, починає активні спроби прискорити своє членство в НАТО", - сказало джерело.

За його словами, ситуація поглиблюється тим, що зросла інтенсивність і тривалість поміхового і фізичного впливу на вузол у Севастополі, продовжуються несанкціоновані відключення вузла у Мукачевому.

Технічні ресурси вузлів у Мукачевому й Севастополі спливли у 2005 році, внесок цих вузлів у вирішення завдань є мінімальним, а модернізація даних вузлів вимагає великих фінансових витрат.

У зв'язку з цим Міноборони Росії основний акцент зробило на використанні вузлів, розташованих на території Росії (Мурманськ, Печора, Іркутськ) і будівництві об'єктів систем попередження про ракетний напад і контроль космічного простору нового покоління високого ступеню ефективності й оперативності (Армавір і Лехтусі), зазначило джерело в уряді.

"У сформованих умовах уряд Російської Федерації запропонував відмовитися від використання Російською Федерацією вузлів у Мукачевому й Севастополі і денонсувати угоду. Денонсація угоди відповідає інтересам національної безпеки Російської Федерації", - заявив співрозмовник агентства.

Угода між Росією й Україною про спільне використання засобів (вузлів) систем попередження про ракетний напад і контроль космічного простору в Мукачевому і Севастополі від 1997 року було спрямовано на збереження радіолокаційного простору з попередження про ракетний напад на південно-західному і західному напрямках, і окреслювало взаємні зобов'язання сторін і загальні принципи використання цих радіолокаційних станцій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування