Соратник Тимошенко заволодів майном у Данії

Середа, 13 лютого 2008, 10:53

Основний власник гірничорудної компанії Ferrexpo, депутат БЮТ Костянтин Жеваго створює металургійний холдинг повного циклу.

Як пише "Комерсант-Україна", він придбав електросталеплавильный завод у Данії потужністю 400 тис. т товарної заготівлі на рік, а також активізував будівництво електрометалургійного заводу в Полтавській області і сталепрокатного – в Угорщині.

Про те, що Жеваго придбав у компанії Danscan Steel метзавод у Данії, виданню розповіло джерело в групі "Фінанси і Кредит".

Цю інформацію підтвердив член ради директорів електросталеплавильного заводу Vorsklasteel Danmark Володимир Томаш. За його словами, на сьогодні актив уже включений у швейцарську групу Vorsklasteel AG Жеваго, що реалізує низку проектів в Україні й Угорщині.

Останні 15 місяців потужності Vorsklasteel Danmark простоювали, але 5 лютого випуск продукції на підприємстві відновився. У 2008 році датський завод планує збільшити виробництво товарної заготівлі з 400 тис. т до 500-600 тис. т. До 80% продукції буде продаватися на спотовому ринку, інші – через трейдерську компанію Dufferco.

Придбання Vorsklasteel, виходячи з його виробничих потужностей, могло обійтися Жеваго в $100-150 млн, підрахували в ІК Concorde Capital і ИФГ "Сократ". Купівля активу в Данії – один із кроків зі створення металургійного холдингу, кажуть у групі "Фінанси і Кредит".

Зараз компанія активізувала роботу з будівництва електрометалургійного заводу прямого відновлення заліза з використанням природного газу "Ворскла-сталь" у Полтавській області. Його заявлена потужність – 3,4 млн т слябів на рік – це 8-10% від щорічного обсягу виробництва металургійної галузі України.

Передбачається, що сировиною для полтавського заводу слугуватимуть окатиші приналежного Ferrexpo Полтавського ГЗК. Також з початку 2007 року група реалізує проект будівництва прокатного виробництва потужністю 3 млн т у рік у м. Фенешлітке (Угорщина). Угорське підприємство працюватиме з продукцією полтавського заводу.

Раніше Жеваго заявляв, що сукупні інвестиції в обидва проекти перевищать $1,5 млрд. і за "оптимістичними прогнозами, запуск заводів відбудеться в 2010-2011 році".

Аналітик ІК Concorde Capital Євгеній Червяченко не виключає, що саме для фінансування проектів в Україні й Угорщині Жеваго заклав свої 73,1% акцій Ferrexpo Plc у Deutsche Bank AG. Ринкова вартість пакета відповідно до котирувань на LSE на той момент складала порядку $2,1 млрд.

У "Фінанси і Кредит" у вівторок також підтвердили, що ведуть переговори про купівлю найбільшого в Болгарії меткомбінату "Креміковці".

Між тим експерти зазначають, що Vorsklasteel Denmark не вписується в структуру холдингу, створюваного Жеваго, тому що не буде необхідної сировини. Водночас, аналітик ІФГ "Сократ" Дмитро Хорошун вважає, що маючи ліцензії, потужності і технології прямого відновлення заліза, Жеваго може поборотися за Криворізький ГЗК окислених руд, продукція якого може стати сировиною для Vorsklasteel Denmark.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування